Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur växterna odlas på höjd. Foto: Markus Ljungholm/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

I det här bergrummet odlas framtidens mat

Publicerad

I ett underjordiskt bergrum i Liljeholmen i Stockholm odlas pak choi, grönkål och krispsallad. Förhoppningen är att metoden ska bidra med minskat klimatavtryck från importerad mat.

Det kallas vertikal inomhusodling. Växterna odlas på höjden för att kunna odla mer mat på mindre yta. Plantorna odlas hydroponiskt, utan jord i vatten med näringslösning.

– Jag tror att vi i framtiden kommer att kunna odla väldigt många fler produkter i denna typen av odling, säger, Johanna Öhlén Meschke, marknadschef på Urban Oasis, ett av flera företag som de senaste åren satsat på vertikal inomhusodling.

Se hur den hydroponiska odlingen fungerar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet