Ljusutbrott på solen (th), 11.56 på söndag förmiddag den 26 oktober. Foto: NASA/SDO

Stora utbrott på solen

Uppdaterad
Publicerad

Största solfläcken på nästan 25 år orsakar stora utbrott på solen. Det finns risk för att satelliter och elsystem slås ut den närmaste veckan.

Strax före 12 på söndagen fick solen sitt tredje stora utbrott på bara 48 timmar. Intensiv strålning, en solflamma, frigjordes från ett område på solen där en gigantisk solfläck breder ut sig. Solfläcken är stor som 33 tillplattade jordar.  

– Vi har ett kolossalt stort aktivt område. Det är det största på nästan 25 år, säger Henrik Lundstedt som är solforskare på Institutet för rymdfysik i Lund.

Solen stör kortvågsradio

En solfläck är ett område på solens yta där magnetiska stormar härjar. De kan frigöra energi som kan orsaka utbrott av solflammor då stark elektromagnetisk strålning skickas i väg och når jorden på åtta minuter. Helgens utbrott har orsakat störningar för kortvågsradio-sändningar enligt spaceweather.com.

De kan också ställa till det för satelliter som Internationella Rymdstationen. Strålningen från solflamman riskerar värma upp atmosfärens översta lager och orsaka att satelliterna tappar höjd. De riskerar då brinna upp om man inte ser till att de får rätt höjd igen. Men solflammor är inte den enda faran när solen är aktiv.

– Vad som har förvånat mig är att vi har haft många intensiva solflammor men inga korona-utkastningar än, säger Henrik Lundstedt.

Slår ut GPS

Oftast när solen kastar ifrån sig solflammor i magnetiskt oroliga områden frigörs också enorma mängder med laddade partiklar, så kallade korona-utkastningar.  Det tar flera timmar för dem att nå jorden, men väl här ger de oss vackra norrsken i bästa fall, men kan också orsaka stor förstörelse. De laddade partiklarna stör jordens magnetfält och kan slå ut flygets radiokommunikation, mobiltelefoni, satelliter och GPS. 

Väntar på utbrott

Fram till den 31 oktober ligger jorden i skottgluggen för ett utbrott från solfläcksområdet. Därefter försvinner solfläcken ur sikte. Solens rotation tar den till baksidan av solen. 

– Men solfläcken kommer att komma tillbaka igen den 14 november. Men vi solforskare kan också studera den del av solytan som är vänd ifrån oss och det ska bli spännande att se om den får något utbrott, säger Henrik Lundstedt.

Han är också intresserad av det långa svarta streck som syns tvärs över solen som ett ärr på bilden ovan. Det är ett filament, en magnetisk struktur som kan ligga stilla i flera veckor för att plötsligt få ett utbrott och kasta iväg stora mängder laddade partiklar.

Besök spaceweather.com om du själv vill bevaka vad som händer på solen.

Solflamma

Ett ljusfenomen på solen. En solflamma producerar elektromagnetisk strålning inom ett brett våglängdsområde, från gammastrålning till radiovågor. Det är solatmosfärens reaktion på en tillfällig frigörelse av magnetisk energi. Solflammor kan ge upphov till störningar av radiokommunikation på jorden. Kallas också flare. (NE)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.