Foto: TT

Större och bättre solceller

Uppdaterad
Publicerad

Solceller gjorda av det keramiska materialet perovskit har snabbt blivit ett av de hetaste områdena i energiforskning. Nu har forskare utvecklat en ny teknik som gör att dessa solceller går att skala  upp och därmed bli mer användningsbara.

Vanliga kommersiella solceller som är gjorda av kisel är dyra att producera medan perovskitsolcellerna däremot är både enkla och billiga att framställa.

Maria Edoff solcellsforskare vid Uppsala universitet menar att perovskitsolceller har fått en explosionsartad utveckling under de senaste åren.

–De har gått från några få procents energiomvandling till över 20 procent, vilket är oerhört imponerande. Det finns fortfarande många stora frågetecken kring de här solcellernas stabilitet och förmåga att generera el under verkliga förhållanden, men väldigt många solcellsforskare har hoppat på den här utvecklingen och jobbar hårt.

Billigare och förbättrad tillverkning

Utvecklingen går snabbt framåt och perovskiters kemiska sammansättning kan varieras nästan i det oändliga. Det gör att det finns stora möjligheter att skräddarsy elektronikkomponenter med de egenskaper man önskar. Men ett problem i tillverkningen av perovskitsolceller är att de är svåra att skala upp.

Forskarna bakom studien har nu visat att det går att tillverka solcellerna med en större yta än tidigare, 1 kvadratcentimeter. Det låter lite men det är tio gånger större yta än tidigare. Genom en ny vakuum-teknik har forskarna lyckats göra tillverkningsprocessen mer kontrollerad. Resultatet är en tjock kristallisk perovskitfilm med hög kvalitet på stor yta.

Ljus framtid

Metoden är ett stort steg mot tillverkning av perovskitsolceller med hög effektivitet och resultaten är mycket betydelsefulla för forskare som arbetar med att utveckla solcellsteknik. Men det finns också invändningar mot perovskit som tillverkningsmaterial.

Kenneth Wärnmark professor i organisk kemi vid Lunds universitet  menar att ett av de största problemen med perovskit är att det innehåller bly.

–Det är tveksamt om solcellstillverkning av just perovskit är en hållbar lösning för storskalig kommersialisering då det innehåller bly som är svårt att återvinna. Men det är bra att man försöker komma fram på flera fronter och inte bara gå på en teknik för att på så sätt hitta så hållbara och miljövänliga energialternativ som möjligt.

Trots att det finns tveksamheter med perovskit tycker Kenneth Wärnmark ändå att utvecklingen kring solceller är positiv.

–Solceller är idag en relativt välutvecklad teknik med många fördelar som möjliggör alltifrån miljövänlig, småskalig elproduktion som hushållen själva kan kontrollera till att snabbt få energi i soliga delar av världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer