Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör expertens tips på vad du och din arbetsgivare kan göra för att minska stressen. Foto: SVT/TT

Stress på jobbet påverkar hälsan långt senare i livet

Uppdaterad
Publicerad

Att jobbstress inte är bra för oss är väl känt. Nu visar ny svensk forskning att de negativa effekterna sitter kvar längre än man tidigare känt till. En stressig arbetsmiljö forsätter att påverka oss långt senare i livet.

– När kraven blir för höga och tiden inte räcker till kan stressen få negativa konsekvenser, säger Cecilia Stenfors, forskare i arbets- och miljömedicin.

En dålig psykosocial arbetsmiljö med mycket stress ökar risken för dåligt minne och fysisk funktion – även på äldre dar. Det visar en ny studie gjord vid Hälsohögskolan vid Jönköpings Universitet. Studien, som pågick i drygt 40 år, visar att stress på jobbet bland annat ökar risken för dåligt minne och att inte kunna utföra vanliga vardagliga sysslor när man blir äldre.

– Rent generellt är det en friskfaktor att ha ett arbete. Det som är skadligt är ett arbete med negativ och kronisk stress, säger Cecilia Stenfors, forskare i arbets- och miljömedicin.

Lågt inflytande en riskfaktor

Negativ stress kännetecknas ofta av låg kontroll och påverkan över sitt arbete och en en känsla av att vara under ständig tidspress. De deltagare i studien som hade haft lite eget inflytande och kontroll över sitt arbete hade en kognitiv och fysisk nedsättning med nästan 60 procent.

– Den här studien påminner om hur viktigt det är att främja eget inflytande på jobbet, säger Cecilia Stenfors, forskare i arbets- och miljömedicin vid Stockholms universitet.

Cecilia Stenfors, forskare i arbets- och miljömedicin, berättar hur du förebygger skadlig stress på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.