Miljön vi utsätts för före födseln kan påverka generna och att de förändringarna sedan kan ha effekter under hela livet. Det har flera forskningsstudier visat på senare tid och en av de mest kända kommer från McGiluniversitetet i Kanada.
Forskarna där fick genom en naturkatastrof möjlighet att på nära håll studera vad som händer med foster när deras mammor utsätts för stora påfrestningar.
Studerat effekterna hos barn
När delar av Kanada lamslogs av en omfattande isstorm 1998, drabbades hundratals blivande mödrar av svår stress, då samhällen isolerades under naturkatastrofen och elektriciteten slogs ut under flera veckor.
Ett kanadensiskt forskarteam har sedan dess studerat effekterna hos de barn som föddes efter isstormen, för att ta reda på om den stress deras mödrar utsattes för under den sena graviditeten fått några konsekvenser.
Astma och övervikt vanligare
Resultatet från studien visar tydligt att barnen som i fosterlivet utsattes för stark stress var svagare, båda vad gäller språk och motorik. När de var två år använde de 30 procent färre ord än de som inte utsatts för svår stress.
Även deras hälsa var sämre. Astma, övervikt och diabetes är vanligare i den gruppen.
En annan upptäckt är att stressen som fostret utsatts för lämnat spår i barnens DNA.
Under utvecklingen i livmodern sker den komplicerade processen som kallas metylering. Metyleringen förändrar genernas sätt att fungera.
Studien visar att det finns ett samband mellan metyleringen hos gruppen vars mammor upplevt isstormen, och antalet dagar de tvingades klara sig utan elektricitet.
Effekterna kan vara stora
Miljön omkring oss kan alltså få effekter på den processen:
– Ju längre tid de fick klara sig utan el, desto lägre IQ hos barnen, lägre språkutveckling även sättet de spelade var annorlunda. Dessa effekter kan vara stora, säger Suzanne King, som lett studien, till BBC.
Forskarna betonar att deras fynd gäller som genomsnitt i gruppen. Det finns alltså variationer hos de barn som deltagit i studien, och resultaten gäller inte i varje enskilt fall.
Se mer i Vetenskapens värld ikväll klockan 20:00 i SVT2 eller på SVT play, i den sista delen av BBC-dokumentären ”Nio månader- Vem du ska bli avgörs innan du föds”.