Kan ström i hjärnan bota depression? I Vetenskapens världs reportage om ström i hjärnan testar reportern elektromagnetisk stimulering på Huddinge universitetssjukhus.

Ström i hjärnan bot mot depression

Uppdaterad
Publicerad

TMS, elektromagnetisk stimulering av hjärnan är en relativt ny behandlingsform mot depression. Just nu avslutas en av de första svenska studierna där man testat olika doser av TMS och förhoppningen är att fler människor med depression kan bli hjälpta.

TMS är med på Socialstyrelsens lista över nationella riktlinjer för vård vid depression, som just nu är på remiss. Det betyder att man anser att det finns vetenskapliga bevis för att behandlingen fungerar. Behandlingsmetoden har funnits länge men det är alltså inte förrän nu den blivit rekommenderad.

Alltfler människor söker hjälp för ångest och depression säger Mats Adler överläkare i psykiatri på Huddinge sjukhus som leder studien. Han tror att TMS kan hjälpa människor som lider av lindrig till svår depression, men inte patienter med psykotisk depression.

Jämförs med ECT

– Vi räknar med att jämfört med många andra behandlingar kommer det här vara mycket mer kostnadseffektivt och bekvämt för patienten. Patienten kan till exempel vila eller läsa en bok under behandlingen, säger Mats Adler.

Avsikten med den nya studien är att jämföra TMS med elbehandling, så kallad ECT. Vid ECT stimuleras hjärnan med en serie korta strömpulser. Behandlingsmetoden är utbredd och används vid svår depression eller vid depression som inte förbättrats av läkemedelsbehandling. Patienten behöver sövas och behandlingen kan ge biverkningar som tillfällig minnesstörning, huvudvärk och muskelvärk.

Mindre biverkningar

Mats Adlers intresse för TMS väcktes för 3 år sedan då positiva studier visade att behandlingen inte påverkar kognitiva förmågor, och han menar att TMS är en behandlingsform med mindre biverkningar än ECT.

– Behandlingen påverkar inte minne och tänkande och patienten behöver inte sövas. Det kan vara ett alternativ för patienter som inte blir hjälpta av medicinering och terapi och i de fall man drar sig för att gå vidare med elbehandling som är ett ganska stort ingrepp, säger Mats Adler.

Behöver uppföljning

Axel Nordenskjöld, överläkare och forskare på Örebro sjukhus som forskat på ECT-behandling tycker att uppföljning är viktigt när TMS nu införs in sjukvården.

– Det är bra att det finns en bredd av behandlingsmetoder men vilka patientgrupper som skulle behöva TMS behöver undersökas mera. Det behövs fler kliniska försök och de som behandlas i rutinsjukvård  behöver också följas upp stukturerat, säger Axel Nordenskjöld.

Fler behandlingsområden

TMS har börjat användas i Skellefteå och Eksjö sedan ett antal år tillbaka men än så länge saknas klinisk erfarenhet i större skala i Sverige. Nästa steg är att utforska om TMS kan vara användbart för riktigt svåra depressioner på patienter där man tänker sig elbehandling.

– Det är också möjligt att det kan vara användbart för fler tillstånd än depression. Världen över testar man det bland annat på tvångssyndrom och ångesttillstånd, säger Mats Adler.

Och just nu pågår en studie vid Linköpings universitet där man testar TMS för att behandla alkoholberoende.

Se mer om ström i hjärnan i Vetenskapens Värld måndag 27/2 SVT2 20:00 och på svtplay.se

Fakta

BEHANDLING MED STRÖM

TMS (Transkraniell magnetstimulering) är en undersökningsmetod där man med en elektromagnet mot skalpen, som producerar ett snabbt varierande magnetfält, inducerar ett svagt elektriskt fält i hjärnbarken. Beroende på vilken del av hjärnan som stimuleras uppnås olika effekter. TMS utforskas bland annat som behandlingsmetod mot depression.

ECT (elektrokonvulsiv behandling) är en psykiatrisk behandlingsform, där epileptisk aktivitet i hjärnan framkallas genom elektrisk stimulering. ECT används framför allt vid djupa depressioner, i synnerhet hämningsdepressioner eller när självmordsrisken bedöms som stor.

tDCS (Transcranial direct current stimulation) är en behandlingsmetod där en svag elektrisk ström används för att stimulera delar av hjärnan. Metoden går till så att en positiv elektrod och en negativ elektrod kopplade till ett batteri placeras på huvudet, så att ström kan ledas mellan dem. tDCS utforskas i nuläget bland annat för behandling vid depression.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.