Chokladätande kan minska risken för stroke, enligt tidigare studier. Men nu kommer nya uppgifter om det bruna guldets positiva egenskaper. Foto: TT

Studie: Choklad kan minska risken för förmaksflimmer

Uppdaterad
Publicerad

100 gram choklad i månaden skulle kunna minska risken för förmaksflimmer för hjärtat med 10 till 20 procent, det hävdar danska forskare i en vetenskaplig studie.

Studien utgår från en stor dansk cancer-, diet-, och hälsostudie, med över 55.000 män och kvinnor i åldrarna 50-64, som bland annat svarat på frågor om sin matkonsumtion.

Bland dem kunde man utläsa att de personer som åt ungefär 100 gram choklad i månaden såg ut att minska sin risk för förmaksflimmer med 10-20 procent. Det är första gången man ser ett samband mellan minskad risk för förmaksflimmer och chokladkonsumtion.

Tidigare har man i liknande studier kunnat se att choklad också skulle kunna minska risken för stroke.

LÄS MER: Choklad minskar risken för stroke

Viktigt att vara försiktig

De senaste åren har det dykt upp flera studier som pekar på chokladens hälsofördelar. Men man ska ha i minnet att många är epidemiologiska studier, där man tittar på stora grupper som själva har rapporterat om sin livsstil.

Det gör att det är svårt att bedöma exakta effekter, och dessutom är självrapportering befäst med osäkerheter.

– Det kan ju vara så, att eftersom choklad faktiskt ger en ganska bra mättnadskänsla, så äter man mindre av andra produkter med mycket socker i. Det finns också bara ett självrapporteringstillfälle under en dryg 13-årsperiod, och man ska komma ihåg att det är relativa risker det handlar om; av 100 personer verkar det vara så att sex personer snarare än sju drabbas av förmaksflimmer tack vare chokladkonsumtionen, säger Joep Perk, seniorprofessor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet.

”Fungerar som ett rostskydd”

Det som dock gör att choklad i det här fallet är extra intressant är att kakaon i chokladen innehåller något som kallas flavonoider. Det här ämnet ser ut att skydda högra förmaken i hjärtat mot inflammation.

– Man skulle kunna se det lite som ett rostskydd på så sätt. Forskarna själva menar att det hade kunnat vara intressant att ta fram produkter med mindre socker och fett, men med samma mängd kakao, och titta närmare på hur det påverkar vårt hjärta, och det håller jag med om, säger Joep Perk.

Studien publiceras i den medicinska tidskriften Heart.

FÖRMAKSFLIMMER

Förmaksflimmer är den vanligaste puls- och rytmrubbningen i hjärtat, och den hjärtrytmrubbning som drabbar allra flest. Minst 300 000 svenskar lider av sjukdomen. Risken för förmaksflimmer ökar med åldern och drabbar ungefär 6 procent av alla som är 60 år eller äldre. Förmaksflimmer kan man få då och då, som attacker. Är flimret konstant kallas det permanent förmaksflimmer.

Andra typer av rubbningar i hjärtats sinusrytm drabbar dem som är unga och för övrigt friska medan vissa hjärtrytmrubbningar är medfödda.

Forskningens framsteg har gjort det möjligt att i dag lindra och även bota hjärtrytmrubbningar. Genom det senaste årtiondets utveckling av ny teknik har det blivit möjligt att bota allt fler, men metoderna är ännu förenade med risker och inte exakta. Många måste genomgå både ett eller flera ingrepp innan behandlingen ger resultat.

Källa: Hjärt- och Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.