Medicinsk cannabis odlas bland annat i Odense i Danmark. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Studie: Bevisen för få för att behandla psykisk sjukdom med medicinsk cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Medicinsk cannabis bör inte användas för att behandla depression, ångest, psykossjukdom och andra psykiska sjukdomar. Bevisen är för svaga. Det är slutsatsen av en stor metastudie som publiceras i medicintidskriften The Lancet Psychiatry.

Forskarna har gått igenom sammanlagt 83 studier publicerade de senaste 40 åren – och menar att riskerna med att behandla psykisk sjukdom med medicinsk cannabis i dag överväger fördelarna.

Man lyfter också upp det faktum att man ändå behandlar psykisk sjukdom med cannabinoider på flera ställen i världen trots att fler kvalitativa studier skulle behövas, för att slå fast vad som eventuellt fungerar eller inte. 

– Innan vi har bevis från randomiserade kontrollerade studier, kan vi inte ge kliniska råd kring hur medicinsk cannabis kan användas för att behandla psykisk sjukdom, säger studiens huvudförfattare professor Louisa Degenhardt. 

Liten positiv effekt

Forskarna undersökte vad vi vet om medicinsk cannabis för att behandla depression, ångest, adhd, tourettes syndrom, posttraumatisk stressyndrom, (PTSD) och psykossjukdom.

Forskare menar att riskerna med att behandla psykisk sjukdom med medicinsk cannabis i dag överväger fördelarna, enligt en ny studie. Foto: Johan Nilsson/TT

Man kunde dock se en liten positiv effekt på ångestlindring hos patienter som led av multipel skleros eller kronisk smärta. Här skulle dock effekten på ångest kunna ha att göra med att cannabis gav smärtlindring, vilket i sin tur minskat ångestsymtomen. 

Förutom att forskarna fann att evidensen kring medicinsk cannabis var skral påpekar man att fynden i studien pekar på att cannabis kan öka förekomsten av depression, oro och psykotiska symptom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cannabis – farligare än du tror? Foto: SVT

Har inte gjorts tillräckligt många studier

Amir England är cannabisforskare vid King's College i London. Han tycker att den nya metanalysen är intressant och att huvudbudskapet är att det inte gjorts tillräckligt många studier på ämnet. 

– Det är möjligt att cannabisämnen kan vara effektiva för psykiska besvär, men samtidigt inte. Det har inte gjorts tillräckligt många bra studier för att vi ska veta. 

– Men intresset för att forska på cannabis har ökat över hela världen och vi har flera pågående eller planerade studier som kommer att bidra med kunskap framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer