Foto: TT

Studie: Hormonbehandling höjer cancerrisken

Publicerad

Kvinnor som får hormonbehandling mot sina klimakteriebesvär kan löpa betydligt högre risk att drabbas av bröstcancer än man tidigare trott. Det visar den största studien hittills.

Värmevallningar, sömnstörningar, humörsvängningar och i värsta fall depression. Listan över så kallade övergångsbesvär, som drabbar många kvinnor i klimakteriet, kan göras lång. Besvären uppstår  då kvinnans äggstockar gradvis förlorar förmågan att producera östrogen, det kvinnliga könshormonet.

Lindrande ersättningshormon

Men besvären kan också lindras väsentigt genom att tillföra kroppen extra hormoner. Denna HRT-behandling, på svenska ”hormonersättningsterapi”, ges oftast i form av receptbelagda tabletter bestående av östrogen, progestogen eller en kombination av båda hormonerna.

Behandlingen är mycket effektiv och har gett många kvinnor en klart bättre livskvalitet under de år som klimakteriet pågår. Ändå har många läkare på senare år varit återhållsamma med sådan hormonersättningsterapi, eftersom den ökar risken att drabbas av främst bröstcancer. 

Underskattad cancerrisk

Hormonbehandling mot klimaktieribesvär har pågått ända sedan 70-talet, och de första oroande signalerna om sambandet med cancer kom runt millennieskiftet. Sedan dess har det pågått en debatt kring behandlingen, bland annat i svenska Läkartidningen. Men nu rapporterar The Telegraph om en ny studie från det brittiska institutet för cancerforskning som visar att tidigare forskning gravt kan ha underskattat cancerriskerna med HRT-behandling.

Studien, som omfattar 100.000 kvinnor äldre än 40 år, visar att de som fått läkemedel som kombinerar östrogen och progestogen löper 2,7 gånger så hög risk att drabbas av bröstcancer än de som fått enbart östrogen eller ingen hormonbehandling alls. För de kvinnor som medicinerats i 15 år eller längre var risken ännu högre: 3,3 gånger så stor.

”Normalt” drabbas 14 av 1.000 kvinnor i 50-årsåldern av bröstcancer. För de som fått HRT-behandling är motsvarande antal enligt studien 34.

Avgörande val

– Vår forskning visar att tidigare studier har underskattat risken för bröstcancer betydligt. Den gör det möjligt för kvinnor att på riktigt väga risker och fördelar mot varandra när de ska ta ställning till hormonbehanling,  säger forskningsledaren, professor Anthony Swerdlow vid The Institute of Cancer Research, till The Telegraph.

Enligt studien är den förhöjda risken att drabbas av cancer på grund av hormonbehandlingen ungefär dubbelt så stor som man tidigare trott. Risken ökar också med den tid som behandlingen pågår.

Nytt bränsle åt debatten

Forskningsrönen kommer troligen att ge nytt bränsle  åt debatten kring riskerna med HRT-behandling, som även pågått här i Sverige. Samtidigt visar studien tydligt att det framförallt är kombinationen av olika hormoner som är riskabel. Viktigt för att minimera cancerrisken är också att hålla hormondosen så låg som möjligt.

– Vissa kvinnor kommer även i fortsättningen känna att det är nödvändigt att få hormonbehandling. Den goda nyheten är att den förhöjda cancerrisken försvinner så snart klimaktieriet är över och behandlingen upphör , säger Delyth Morgan, chef för organisationen BreastCancerNow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer