Studie: Längre skydd av Modernas vaccin än av Pfizers

Publicerad

Skyddet mot svår covid räcker längre med Modernas vaccin än med Pfizers. Det visar en studie gjord av smittskyddsmyndigheten i USA.

Studien av amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har jämfört skyddseffekten, när det gäller svår sjukdom, efter 120 dagar. 

Effekten av Pfizers covidvaccin hade efter 120 dagar minskat från 91 procent till 77 procent medan skyddet från Moderna bara hade fallit från 93 procent till 92 procent.

Coronapandemin

Vaccinsamordnaren: Bra skydd med Pfizer

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kallar studien viktig och välgjord men tycker att man ska tänka på att Pfizers skydd efter 120 dagar, 77 procent, egentligen är ett väldigt bra skydd.

– Men det kommer ju att gå nedåt sedan. Det är därför som diskussionen om en tredje dos blir så intressant. 

Richard Bergström pekar på att Modernas vaccin har en större dos mRNA-molekyler och att det kan vara förklaringen bakom skillnaden mellan vaccinen, som annars är väldigt lika.

- Det verkar som att det åtminstone på kort sikt finns en liten skillnad, men jag tror inte att den spelar någon större roll i över tid och framförallt inte när man ger doser igen.

Han tycker inte att man behöver vara mer försiktig om man fått Pfizers vaccin.

– Det tycker jag inte, är man fullvaccinerad så finns det tydliga rekommendationer för hur man beter sig i samhället. 

”Talar för en tredje dos”

Matti Sällberg, vaccinforskare och delägare i företaget Svenska Vaccinfabriken som framställer vaccin, tycker också att studien visar på hur bra skyddet är i början av båda vaccinen.

– Sedan klingar de av lite olika, säger Matti Sällberg, och tillägger att han tycker att studien stärker tanken att man behöver ge en tredje dos 6-12 månader efter att man är fullvacinerad.

– Lite grand talar det för en tredje dos. Då kommer man få ett betydligt bättre skydd och det kanske kommer bli mer långvarigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet