Framför allt kvinnor är utsatta för rengöringsmedlens effekt på lungorna. Foto: TT

Studie: Rengöringsmedel kan skada kvinnors lungor

Uppdaterad
Publicerad

Regelbunden användning av rengöringsmedel kan långsiktigt påverka lungfunktionen lika mycket som rökning. Det visar en studie vid universitetet i norska Bergen.

Studien, som nu publicerats i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, visar att kvinnor som regelbundet städar hemma eller som arbetar med att städa, långsiktigt riskerar nedsatt lungfunktion.

Forskarna har följt 6.235 män och kvinnor i 20 år, från att de var 34 år gamla. Rengöringsmedlen visade sig ha stor negativ effekt på kvinnor.

– Tappet i lungfunktion kan jämföras med det man får av kraftig rökning, Öistein Svanes, en av forskarna bakom studien, och tillägger att man i studien rensat för det som man vet påverkar lungfunktion: bland annat rökning, socioekonomisk status och vikt.

Han understryker att jämförelsen med cigaretter endast gäller lungfunktion.

– Rökning är såklart skadligare ur en massa andra aspekter, som att det kan orsaka lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Inga effekter på män märktes

Studien visade inga märkbara effekter på män som regelbundet städade hemma eller arbetade med att städa. Öistein Svanes säger att det inte betyder att det inte kan finnas en påverkan för män.

– Men tidigare studier tyder också på att kvinnors lungor är mer sårbara för kemikalier, säger Öistein Svanes.

Att det kan vara skadligt att andas in små partiklar från rengöringsmedel är egentligen inte så förvånande, säger han.

– Men jag blev lite överraskad av att effekten var så tydlig, säger han.

”Var inte rädd för att städa”

Studien kan inte ge svar på vilka specifika ämnen som skadar lungorna, men en bra regel är att använda så lite kemikalier som möjligt, enligt Öistein Svanes.

– Man ska inte vara rädd för att städa hemma men man kan tänka över vad man använder. Vatten och en mikrofibertrasa är ofta bra nog. Till toaletten kanske det behövs rengöringsmedel men undvik till exempel luftförbättrare, säger Öistein Svanes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.