• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Covid -19 kan ge en svår form av hyperinflammation hos barn. Foto: EPA

Svår hyperinflammation kan drabba barn efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett samband mellan covid-19 och de barn som drabbats av ett allvarligt inflammatoriskt tillstånd i flera länder. Tillståndet är ovanligt, men allvarligt. Det konstaterar italienska forskare i den medicinska tidskriften The Lancet.

För en tid sedan rapporterades det om ett antal fall där barn i både Storbritannien och Italien drabbats av en allvarlig inflammatorisk sjukdom. Eftersom flera av barnen hade testats positivt för covid-19, uppstod snart misstankar att det var coronaviruset som var orsaken.

Strax därefter upptäcktes även 15 fall i New York, USA, varav tre av barnen senare dog. Även i Storbritannien har barn dött.

Nu beskriver italienska forskare i tidskriften The Lancet tio fall som upptäckts i provinsen Bergamo i norra Italien, ett av de områden som drabbats värst av viruset. Det är 30 gånger fler än vad som brukar insjukna i en allvarlig inflammatorisk sjukdom som heter Kawasakis sjukdom.

Livshotande

Artikelförfattarna kallar sjukdomen Kawasaki-liknande sjukdom. Det är en mycket ovanlig inflammatorisk sjukdom som drabbar blodkärlen hos barn under fem år. 

Men Jonas F Ludvigsson som är barnläkare i Örebro och professor i kronisk epidemiologi vid Karolinska institutet vill kalla det här svåra tillståndet något annat.

 – Jag skulle vilja kalla det för ”covid-19 associerad hyperinflammation” och det är ett livshotande tillstånd. De flesta barn vi har sett i Storbritannien och i Italien har varit mellan fem till femton år, säger han.

Immunförsvaret överreagerar

Nästan alla de drabbade barnen har haft en konstaterad covid-19 infektion, men har inte uppvisat några typiska covid-19 symtom.

– De här barnen har sannolikt reagerat på covid-19 och deras immunförsvar har överreagerat. De barn som blir dåliga i samband med själva covid-19 har oftare problem med andningen. Nu ser vi svår hjärtpåverkan istället, säger Jonas F Ludvigsson.

Extremt ovanligt

Barnen får hög feber, inflammation i hjärtat och i hela kroppen samt organsvikt. Organsvikt kan visa sig som att hjärtat inte orkar pumpa blod, njurar och lever inte klarar av sina uppgifter i kroppen och en hög andel av barnen med covid-19-associerade hyperinflammation har behövt respiratorvård.

Barnen behandlades i de flesta fall med både immunglobulin och kortison.

– Vi har haft minst ett troligt fall i Sverige. Men även om det kommer rapporter om barn med hyperinflammation nu så ska man komma ihåg att tillståndet är extremt ovanligt, säger han, säger Jonas F Ludvigsson.

Den här hyperinflammationen drabbar barn som tidigare har varit helt friska. Barn med kroniska sjukdomar och medfödda hjärtfel är inte i en riskgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet