Svenska forskare har fått resultat som tyder på att e-cigaretter kan vara skadliga för blodkärlen och lungorna. Foto: Erik Nylander/TT

Svensk forskning: E-cigaretter kan skada blodkärlen

Uppdaterad
Publicerad

Idag säljs e-cigaretter helt oreglerat trots att man inte känner till vilken påverkan de kan ha på oss. En svensk forskargrupp har sett att bland annat våra blodkärl kan ta skada redan vid ett lågt antal bloss.

– Det här området är väldigt outforskat. Mycket som gjorts hittills har varit djurstudier. Vi har tittat på hur människor reagerar på användningen av e-cigaretter, säger Magnus Lundbäck läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus och forskare på Karolinska institutet.

Han och kollegor från Karolinska institutet och Umeå universitet har sett tecken på möjliga kärlskador efter bara tio inhalationer av e-cigarettsånga. Studien har publicerats i Atherosclerosis.

Hjärtinfarkt och stroke

Eftersom forskarna kunde se tecken på kärlskador valde de att göra en till studie som kommer presenteras nästa vecka på en lungkongress i Visby. I den studien har de undersökt kärlens elasticitet efter att försökspersonerna inhalerat e-cigarettsånga 30 gånger.

– Vi såg att personernas blodkärl hade blivit mindre elastiska och en ökad styvhet i blodkärlen är en oberoende riskfaktor för att i framtiden drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Det verkar vara nikotinet som får blodkärlen att bli mindre elastiska, säger Magnus Lundbäck.

Lågt antal bloss

Forskarna tycker att resultaten väcker oro. De har kunnat se resultat som tyder på skador redan efter ett lågt antal inhalationer av e-cigarettsånga. En person som röker e-cigaretter inhalerar ungefär 250–300 gånger på en dag.

– Sannolikt är det så att e-cigaretter inte är så ofarliga som e-cigarettsindustrin vill framställa det som. I de studier vi genomfört har exponeringen varit väldigt liten men ändå har vi sett tydliga effekter. Troligtvis blir det större effekter på e-cigarettanvändaren, säger Magnus Lundbäck.

Svårt att andas

De har nu genomfört ytterligare en studie men resultatet är fortfarande preliminärt.

– Vi har sett att luftvägarna kan dras ihop, vilket kan göra att man får svårare att andas, säger Magnus Lundbäck.

Forskarna kommer fortsätta att studera e-cigaretter.

– Det är viktigt att oberoende forskning bedrivs så att inte folk får en ensidig bild av det e-cigarettsföretagen förmedlar. Vi har flera studier på gång, säger Magnus Lundbäck.

En film om e-cigaretter sändes i Vetenskapens värld måndagen den 8 maj, den ligger på SVT Play till söndagen den 21 maj.

Elektronisk cigarett

E-cigaretter kan se ut på många olika sätt men bygger på samma princip. De har ett batteri som driver en förångare.

I toppen av den ofta cigarettformade metallhylsan häller man i en vätska som kallas e-vätska eller e-juice. Värmen från förångaren omvandlar vätskan till ånga som användaren andas in via munstycket.

E-vätskan kan bestå av nikotin, smakämnen, vatten, propylenglykol och glycerol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.