Svenskarna fotograferar flitigare än någonsin – Klassisk filmrulle på väg att dö ut

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska filmrullen är på väg mot sin död i den digitala fotoboomen. För några år sedan framkallades 15 miljoner filmrullar om året i Sverige. I år räknar man med att siffran hamnar på dryga miljonen.

-Sist någon frågade efter en analog kamera? Oj, det var nog för 2,5 år sedan. Vi har inga i butiken, säger Lena Larsson, säljare på Japan photo i Göteborg.

Några framhärdar

Men fortfarande fotar en hel del analogt.

-Vi får in runt tio rullar per dag, säger Adriana Milea i en av Fujis fotoaffärer.

Den digitala utvecklingen inom fotoindustrin har också skördat sitt kanske hittills största offer. För någon vecka sedan förklarade Kodak att tillverkningen av det klassiska filmmärket, Kodachrome, läggs ner.

Svartvitt överlever

-Men filmrullen försvinner inte. Det finns ju andra filmsorter. Och svartvit fotografering tror jag aldrig kommer dö. Det kommer alltid finnas fotoentusiaster som vill framkalla själva, säger Bernt Carlsson, vd för Fujicolor i Sverige.

Pressen lämnade filmen för över tio år sedan. Men fotokonstnären och reklamfotografen Mikael Olsson i Göteborg använder fortfarande film i huvudsak.

-För mig är det bara frågan om kvalitet. Den dag man får ut samma kvalitet av en digital bild som analog, kommer jag också plåta digitalt, säger Mikael Olsson.

TT

Fakta om foto

* 15 miljoner filmrullar om året framkallades i Sverige innan den digitala fotograferingen slog genom.

* Förra året framkallades 1,5 miljoner rullar. I år väntas siffran bli strax över 1 miljon.

* Labben som kan framkalla film blir också färre. De flesta filmrullar som lämnas in i Sverige framkallas i Tyskland.

* Däremot fotograferar svenskarna mer än någonsin. I år räknar också branschen med rekord när det gäller framkallning av fotokopior från digitala medier.

Fujicolor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.