Foto: SVT

Sveriges äldsta bor i Vittsjö

Publicerad

I Vittsjö i norra Skåne finns så många hundraåringar att orten räknas som världsunik. Men varför blir man så gammal just här?

I ett band som sträcker sig in över södra Småland och ner i nordöstra Skåne bor det flest hundraåringar i landet. Det stora antalet pigga superåldringar gör att området kan slå sig in bland en handfull regioner i världen som brukar kallas ”Blå zoner”, där människor blir äldre än på andra platser. Till de här blå zonerna hör till förutom Costa Rica, Italien, Grekland och Japan kanske nu också Vittsjö, i norra Skåne.

Man brukar räkna med att det i Sverige som helhet går ungefär 20 hundraåringar på 100.000 invånare. I den lilla orten Vittsjö bor bara 2.500 personer men bland dessa har det sedan förra sekelskiftet funnits hela 22 hundraåringar och de allra flesta av dem har fyllt 100 efter 1980. På äldreboendet Skansenhemmet är medelåldern över 90 år och flera har fyllt 100.

Gener och livsstil

Av de 15 äldsta svenskarna är tre födda i den blå zonen och ytterligare fem i dess omedelbara närhet. Varför man blir så gammal just här är oklart.

Hög ålder brukar vanligtvis förknippas med hög levnadsstandard och hög utbildning. Men i den blå zonen har det visat sig att det faktiskt är de lågutbildade som lever längst. Men man kan dra paralleller till andra blå zoner runt om i världen. På Okinawa utanför Japan och på Sardinien tycks det till exempel röra sig om en kombination av olika faktorer. Framförallt är det det genetiska arvet som påverkas av både miljö och livsstil. Människor har varit fysiskt och socialt aktiva, haft matvanor med ett lågt kaloriintag, rökt mindre och undvikit stress.

Naturlig tillgång till hälsosam mat

Journalisten Henrik Ennart, som i vanliga fall arbetar som hälsoreporter på Svenska Dagbladet, har gjort efterforskningar inom ämnet.

– Det är ofta fattiga och karga områden där man råkat ha naturlig tillgång till hälsosam mat av olika slag utan att det slagit över i frosseri. Man har ätit lite men bra. Människor i de blå zonerna har varit vana vid att ta i fysiskt men också varit bra på att ta hand om varandra, säger han.

Missa inte vårt inslag om de gamla i Vittsjö i morgon, måndag i Vetenskapens Värld kl 20:00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer