Sveriges glömda koloni i Amerika

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är inte känt som en av de stora kolonialmakterna. Trots detta lever ett svenskt arv kvar i USA och en film i Vetenskapens värld berättar om den förlorade kolonin Nya Sverige.

Den allra första amerikanska delstaten heter Delaware. Och den första framstående europeiska bosättningen där var faktiskt en svensk koloni. Den hette Nya Sverige och grundades 1638. 

Nya Sverige 

På den här tiden ville många europeiska länder ta del av den lukrativa handeln som kolonialism bar med sig.  

— Det här var naturligt för de europeiska länderna, de drevs av makt och handel, säger Jonas Nordin, arkeolog och forskare på Historiska museet i Stockholm, som även medverkar i filmen.  

Svenskarna köpte marken av lenape-folket som bodde där och hundratals svenskar och finländare bosatte sig i området. Men krigen i Europa gjorde att Sverige inte var villigt att spendera några större summor på kolonin. Endast 17 år efter det att Nya Sverige grundats togs det över av Nederländerna. 

Än idag finns det ett stort intresse för den gamla kolonin i området och på platsen där Fort Kristina låg ligger nu Wilmington, den största staden i Delaware. Där finns bland annat en exakt kopia av skeppet Kalmar Nyckel som förde de första kolonisatörerna till Nya Sverige. 

Urbefolkningen 

Instruktionerna från den svenska kronan var att ha goda relationer med urbefolkningen.  

— Det är viktigt att komma ihåg att de relativt fredliga relationerna inte handlade om välvilja. Svenskarna var beroende av lenape-folket för handel och det var de som dikterade kraven, inte svenskarna, säger Gunlög Fur, professor i historia vid Linnéuniversitet. 

Förutom att handla med dem ville man även kristna lenape-folket. Men om de inte var mottagliga till att konvertera ansågs våld berättigat.  

I ett brev från guvernören av Nya Sverige, Johan Printz, kan man läsa hur han ber om fler soldater så att han kan slå ihjäl alla “vildar”. Men enligt Gunlög Fur var detta aldrig en möjlighet. Svenskarna var för beroende av lenape-folket och hade oavsett inte tillräckligt med soldater för att slåss. 

— Om lenape-folket hade velat utplåna svenskarna, kunde de gjort det när som helst, säger Gunlög Fur.  

Arvet från svensk kolonialism 

Jonas Nordin menar att historieskrivare och politiker har haft ett ointresse för att undersöka Sveriges koloniala historia genom åren. 

— I Sverige har man velat framhäva en positiv historia där man inte deltagit i de mörkare delarna av kolonialism, säger historikern Jonas Nordin. 

Tre månader efter att Nya Sverige grundades återvände ett svenskt skepp från en resa över Atlanten. Med på skeppet fanns en man som hette Antonius. Han var från Angola och han var slav. Hur det gick för Antonius vet man inte, men 12 år senare grundade Sverige kolonin Cabo Corso i Ghana, där vi köpte och sålde slavar.

Lär dig mer om Nya Sverige och resan dit i Vetenskapens Värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.