Syrebrist vid förlossning hanteras fel av vården

Uppdaterad
Publicerad

Syrebrist hos barn under förlossningen kan leda till livslånga hjärnskador och i värsta fall dödsfall. En ny svensk studie visar nu att vårdpersonalen brister i sin hantering av majoriteten av förlossningarna där barn drabbas av syrebrist.

Att föda barn är dramatiskt på många sätt. Det är en av det största och mäktigaste upplevelserna man kan vara med om samtidigt som själva förlossningen innebär att kvinnan och barnet utsätts för stora risker. En sån stor risk är att barnet drabbas av syrebrist, ett skräckscenarie för de flesta väntade föräldrar.

Forskaren Sophie Berglund har nu granskat alla förlossningar inom Stockholms landsting mellan år 2004 och 2006, vilket motsvarar en fjärdedel av alla förlossningar i Sverige.

313 barn som föddes under den perioden hade allvarlig syrebrist, något som kan leda till hjärnskador och i värsta fall dödsfall.

Två tredjedelar felbehandlas

När Sophie Berglund tittade närmare på hur dessa förlossningar gått till visade det sig att personalen på de olika BB-avdelningarna på olika sätt låtit bli att följa de rutiner som finns för hur den här typen av förlossningar ska gå till. I så många som två tredjedelar av dessa förlossningar brast det i vårdpersonalens hantering.

– Det är svårt att säga vad det beror på, säger Sophie Berglund. Jag har inte sett att det handlar om personalbrist eller dålig kunskap, utan snarare kan jag tänka mig att det handlar om personalens arbetskultur. Det verkar som om vissa inte förstått hur mätinstrument och kurvor ska tolkas trots att de utbildats för detta.

Det vanligaste misstaget som gjordes var att fosterljuden, som registreras med hjälp av så kallade CTG-kurvor, feltolkades och att personalen inte agerade i tid när fostret visade tecken på att lida av syrebrist. Dessutom användes förlossningsstimulerande medel oförsiktigt och överdoserades. En överdosering kan leda till att värkarna kommer för tätt vilket i sin tur kan skapa syrebrist hos fostret.

– De rutiner som finns för hur man ska hantera den här sortens problem vid förlossningar är bra och bör följas, säger Sophie Berglund. Då kan fler skador hos barn undvikas. Flera åtgärder har redan satts in för att förbättra förlossningsvården inom Stockholms läns landsting, men mer behöver göras för att minska riskerna vid förlossningar.

Bodil Appelquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.