De dyker upp i arkeologiska utgrävningar lite här och där i Sverige, män från 1000-talet med tydliga ristningar i sina framtänder.
Hittade under tidigare bensinmack
I tisdags var det dags igen, resterna från två män borstades fram under en utgrävning i centrala Sigtuna där det tidigare stod en bensinmack.
– Båda männen har ristningar i flera framtänder. De ser nästan hyvlade ut. Vi vet alldeles för lite om den här gruppen av människor, säger arkeologen Anna Östling.
Osteologen Caroline Arcini var den första som upptäckte ristade tänder vid arkeologiska utgrävningar i Sverige.
Trolig markör för grupptillhörighet
– Jag noterade att det fanns konstiga märken på tänderna hos några framgrävda individer i Fjelkinge i slutet av 80-talet. Nu har man hittat cirka 100 individer i Sverige med ristade tänder.
Men deras historia är fortfarande höljd i dunkel. Samtliga är män som levde runt 600-talet och fram till 1200-talet. Flera är funna runt Birka, på Öland och fem stycken i Skåne. Men de allra flesta har grävts fram på Gotland. Och nu två män i Sigtuna.
– Det är troligt att ristningarna visar en grupptillhörighet. En stark teori är att det var en rörlig grupp, alltså några som reste. Många har inte växt upp på den plats där det blivit begravda, säger osteologen Caroline Arcini.
Isotopmätning avslöjar ursprunget
Var männen i Sigtuna ursprungligen kommer ifrån får analyserna så småningom visa. Genom att mäta isotoper som strontium och syre i tandemaljen kan man se var männen levt sina första levnadsår. Det är ämnen som tas upp från berggrunden och samlas i tandemaljen när den bildas tidigt i livet.
De första fynden tydde på att det här kunde röra sig om en grupp krigiska och våldsamma män som drog ut i världen på plundringståg. Men i takt med att alltfler oskadda fynd dök upp, skelett helt utan stridskador, har den teorin blivit svagare.
Handelsmän med dekorerade tänder
– Om de var våldsamma typer så borde fler ha haft skador. Individerna på Gotland har inga svärdshugg alls. Antingen var de mycket skickliga krigare och fick inga skador eller så levde de inte ett särskilt våldsamt liv, menar osteologen Caroline Arcini.
– Kanske var de handelsmän. Väljer man att dekorera sina tänder så vill man förmodligen visa upp dem, annars fyller det ju inget syfte. Kanske skulle ristningarna synas när man skrattade, säger Caroline Arcini.
Det är en grupp som sticker ut från mängden och förhoppningen är nu att man ska hitta fler liknande fynd under den gamla macken i Sigtuna. Då kan vi få veta mer om den gåtfulla grupp som valde att rista in ränder i tandemaljen.