Testa din trötthet

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta sig bakom ratten efter för få timmars sömn kan vara lika farligt som att köra berusad. Nu finns ett vakenhetstest på nätet som hjälper dig att avgöra när du ska undvika bilkörning och andra krävande uppgifter.

-Vi tänker långsammare och sämre när vi är trötta. Vid bilkörning kan det få dramatiska effekter, men det påverkar vårt beslutsfattande i andra situationer också, till exempel på jobbet, säger professor Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Nättestet, som publiceras på tjänstepensionsföretaget Alectas hemsida, är en förenklad version av det forskningsinstrument som används på institutet. Genom att knappa in vilken tid man somnade och vaknade den senaste natten får användaren en kurva som visar vilka tider tröttheten ligger på en hög nivå.

-Man kan göra testet för att ta reda på när man fungerar bäst och när man är som ”farligast”, säger professor Torbjörn Åkerstedt.

För den som har sovit för lite, men ändå måste ge sig ut på vägarna, har han två tips:

-Det allra bästa är att ta en tupplur – 20-30 minuter räcker. Dricker du dessutom en kopp kaffe får du en rejäl kick som gör att du håller ut betydligt längre.

Så motverkar du trötthet

Om du måste köra bil trots att du är trött finns några enkla åtgärder att ta till:

• Ta en paus

• Ta en kort tupplur

• Se till att få omväxling – tröttheten ökar av monotoni som till exempel landsvägskörning med sovande medpassagerare

• Stå upp eller gå

• Utsätt dig för kyla

• Drick koffeinhaltiga drycker

Källa: Stressforskningsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.