Att spela Tetris direkt efter en olycka kan hjälpa en att förtränga traumatiska minnen, visar ny forskning. Foto: TT/Neave Interactive

Tetris på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Den som har varit med om en allvarlig olycka kan få påträngande minnen och på så sätt drabbas av posttraumatisk stress. Men nu har patienter fått spela det klassiska datorspelet Tetris på akuten och det ser ut att ha motverkat minnena.

– Tetris är perfekt när det handlar om att försöka få folk att tänka på annat. Det kommer klossar i olika färger och former som man måste rotera och få att passa in med varandra. Det kräver mycket av ens visuella uppmärksamhet och kan hindra att starka bilder från en olycka blir minnen hos oss, säger Emily Holmes, professor i psykologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Motverkar minneslagring

I studien ingick 71 personer som varit med om motorolyckor i Oxford i England. Drygt hälften ombads att minnas händelsen, och fick sedan snart där efter lära sig spela Tetris.

De spelade Tetris i ungefär 15–20 minuter, mindre än 6 timmar efter olyckan. Därefter skrev samtliga patienter ner i en dagbok hur många så kallade flashbacks de var med om varje dag, alltså att de upplevde att minnena kom tillbaka.

De som hade fått spela Tetris rapporterade färre sådana här flashbacks.

– Vi har utvecklat den här metoden med Tetris i ungefär 10 år i olika försöksexperiment. Tetris gör ser ut att kunna ta bort den starka visuella aspekten av de här påträngande minnena. Det här är första gången vi får möjlighet att det också tycks fungera i praktiken för patienter, säger Emily Holmes.

Kan förebygga posttraumatisk stress

När man har varit med om en traumatisk händelse som en bilolycka, finns det risk att bilder från olyckan oförutsett dyker upp i ens huvud strax efteråt och minnena kan förstärkas under de första 4–6 timmarna efter händelsen.

Förstärkningen gör att de även kan fortsätta att dyka upp flera månader eller år efter olyckan – det kan då vara ett tecken på det som kalls för posttraumatisk stress.

Därför är det viktigt att så fort som möjligt efter en traumatisk händelse försöka motverka den här så kallade minneskonsolideringen, eller minneslagringen.

Kan spelas väntrummet

Härnäst vill Emily Holmes och hennes forskarkollegor på Karolinska Institutet och Oxforduniversitetet testa det här i större skala och även följa upp hur det ser ut för patienterna på lång sikt.

– Det här är ett bra ett exempel på hur vi utnyttjar den kunskapen vi har om minneslagring i hjärnan i kliniska sammanhang. En stor vinst är också att patienter kan spela spelet under alla tidsluckor som kan uppstå på en akutmottagning, säger Emily Holmes.

Referens: Lalitha Iyadurai et al. Preventing Intrusive Memories after Trauma via a Brief Intervention Involving Tetris Computer Game Play in the Emergency Department: A Proof-of-Concept Randomized Controlled Trial. Molecular Psychiatry, 2017. DOI: 10.1038/mp.2017.23

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.