Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Europeiska sydobservatoriets bilder av gas och stoft som omringar nytända stjärnor i Orionnebulosan. Foto: ESO. Ginski, A. Garufi, P.-G. Valegård

Titta in i planetfabrikerna runt nytända stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

När en stjärna tänds bildar rester som har blivit över en någorlunda platt skiva som lägger sig runt stjärnan. Det är platser där nya världar tar form.

Teleskop i Sydamerika har nu lyckats fotografera ett åttiotal sådana här platser.

– Det är ett fantastiskt privilegium att få arbeta med det här och se planeter bildas, säger Per-Gunnar Valegård som var med och gjorde kartläggningen.

Han är astronom vid Amsterdams universitet och har tillsammans med kollegor över hela världen tittat in i stjärnbildningsområden i Orions-, Oxens- och Kameleontens stjärnbilder.

Ser ut som ett öga

För 4,5 miljarder år sedan bildades jordklotet i en sådan här skiva runt vår nytända stjärna – solen. Men hur just vår skiva såg ut går inte att veta. Det 86 observerade planetskivorna visar att det finns en stor variation i utseende.

– En del av planetskivorna är runda och ser ut som ett öga med en iris, andra har spiralformer.

Planeter trivs bäst med singelstjärnor

Den största andelen av stjärnor i vår galax Vintergatan har bildats i par, och hänger ihop som en så kallad dubbelstjärna. I studien som nu publiceras i Astronomy & Astrophysics hittades väldigt få dubbelstjärnor som omringade sig med en planetskiva.

– När stjärnor roterar runt varandra så knuffar de till planetskivan så att den förstörs.

Bristen på planetskivor runt dubbelstjärnor stämmer med de observationer som har gjorts av exoplaneter: En stor majoritet finns runt singelstjärnor, precis som vår sol som härbärgerar en familj av åtta planeter.

Spela videon ovan för att se hur det ser ut i planetfabriken.

Så gjordes observationerna

Astronomer har undersökt planetbildnings-skivor i tre olika gasrika stjärnbildningsområden i stjärnbilderna Orion (1600 ljusår bort), samt i Oxen och Kameleonten som båda ligger 600 ljusår bort.

Teleskopet

Observationerna har gjorts med VLT-teleskopet vid Europeiska Sydobservatoriet i chilenska Anderna. VLT står för Very Large Telescope. Nu håller ELT på att byggas, ELT som i Extremely Large Telescope. När det står färdigt hoppas astronomerna kunna se ännu mer tydliga avbildningar av planetskivor runt nytända stjärnor.

Kompensera för atmosfären

För att få tillräckligt hög upplösning på planetskivorna har ett instrument som heter SPHERE använts. Det är monterat på VLT.

SPHERE använder sig av så kallad adaptiv optik för att kompensera för turbulens i jordens atmosfär. En ljusstråle skickas i väg från teleskopet och skapar en ljuspunkt på himlen som blir en artificiell stjärna. Genom att se hur punkten rör sig kan man uppskatta atmosfärens turbulens. På så sätt kan man kompensera för atmosfärens störningar på ljuset från de avlägsna planetsystemen.

Artificiell hand

På bilderna syns en svart prick som liknar en pupill i mitten av planetskivorna. Det är en artificiell ”hand” som har lagts över stjärnan i mitten så att ljuset från stjärnan inte ska överglänsa allt.

Källa: www.eso.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.