Så länge ska du vänta med tredje dosen om du haft covid

Uppdaterad
Publicerad

Har du frågor om vaccinet mot covid-19? Då är du inte ensam – här svarar SVT:s medicinreporter på några av de frågorna ni tittare skickat in.

– Vi får in väldigt många frågor som handlar om vaccinet, säger SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx.

Med hjälp av flera forskare och experter har SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx tagit reda på svar på några av de frågor om vaccin som skickats in till SVT.

En av de frågor som skickats in är ”Hur länge bör man vänta med den tredje vaccindosen efter att man varit sjuk i covid-19?”.

– Det finns ingen data som gör att man kan sätta en exakt tidsgräns. Enligt Folkhälsomyndigheten kan man ta det direkt när man tillfrisknat, medan andra experter är av en annan mening, säger Josefin Lennen Merckx.

Se ett längre svar, och svaret på fyra frågor till, i videon.

De har varit med och svarat:

Vi har tagit hjälp av forskare och experter på olika områden för att kunna ge svar på frågorna. Alla har inte svarat på varje fråga, utan uttalat sig i de frågor som rör respektive expertområde.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, Karolinska institutet  (Har även en tjänst på Folkhälsomyndigheten som forskare och sakkunnig på hemorragiska febrar.)

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi, Karolinska institutet

Niklas Arnberg, professor i virologi, Umeå universitet

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, Karolinska institutet

Magnus Gisslén, professor i infektionsmedicin, Göteborgs universitet

Anders Johansson, överläkare och forskare inom infektionsepidemiologi, Umeå universitet

Lars Engstrand, professor i smittskydd, Karolinska institutet

Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.