Tre djur som kan förutspå naturkatastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Många djur har utvecklat strategier för att hantera naturkatastrofer. Det finns fåglar som låter vulkanens värme ruva deras ägg, och myror som bygger flottar för att klara översvämningar. Men det finns också djur som verkar kunna förutspå katastrofen, innan den inträffar.

Extremväder och naturkatastrofer ställer höga krav på djurvärlden att kunna anpassa sig för att överleva. Och här finns det många kreativa lösningar.

Eldmyror kan exempelvis bygga levande flottar för att klara en översvämning och flyta runt i dagar innan de når land och börjar bygga ett nytt bo.

Lämnar äggen i varm aska

På ön New Britain i Papua Nya Guinea har Tongastorfotshönan lärt sig använda värmen från vulkanerna för att ta hand om sina ägg. Äggen grävs ner i den varma askan, och hönan lämnar sedan äggen att tas om hand av vulkanen. Föräldrarna träffar aldrig ungarna, utan de kläcks fullfjädrade och redo att flyga.

Men när en naturkatastrof närmar sig finns det även djur som på olika sätt kan känna av vad som är på gång. Getterna på vulkanen Etnas sluttningar kan med sitt beteende larma innan det sker ett utbrott.

Vill undersöka fler djur

Doktor Martin Wikelski har studerat getterna för att förstå deras beteende och vad det är de reagerar på innan ett utbrott och vill nu försöka se om man kan hitta samma beteende hos andra djur. 

– Nästa steg blir att åka till olika platser i världen och se vilka djur som är kända för att kunna visa när katastrofer närmar sig. Sen får vi undersöka om de djuren är lika bra som getterna, säger Martin Wikelski i Vetenskapens värld – Katastrofernas överlevare. 

Se fler djur som kan spå katastrofer i klippet ovan.

Se hela ”Katastrofernas överlevare” i Vetenskapens värld på måndag 20:00 i SVT2 eller redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.