Foto: Claudio Bresciani/TT

Forskaren: Här är de tre största hälsoriskerna med att snusa

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är egentligen de största riskerna med att lägga en prilla under läppen? Vi frågade Cecilia Magnusson, professor i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet.

– För det första: Forskning visar att man funnit en 70 procent ökad relativ risk för att utveckla typ 2-diabetes. Det betyder inte att 70 procent av alla snusare får diabetes, utan att den grupp som snusade, jämfört med den som inte använde tobak, hade en ökad risk med 70 procent, säger Cecilia Magnusson.

Enligt Magnusson är risken för att insjukna i typ 2-diabetes någon gång under livet 28 procent bland män. Om du är en storsnusare (en dosa per dag) ökar risken till drygt 47 procent.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns en rad olika faktorer som avgör hur stor just din risk blir; till exempel ålder, gener, social bakgrund och vikt.

Andra risker då?

– Vi har också sett att snusare som insjuknar i en hjärtinfarkt eller stroke har en ökad risk att dö i själva infarkten eller hjärnblödningen. Vi har också funnit blygsamma bevis för att man ökar risken för cancer i matstrupen och i ändtarmen, säger Cecilia Magnusson.

Scandinavian Journal of Public Health, 2017; 45: 741–748

Journal of Internal Medicine, 2017, 281; 398–406

Int. J. Cancer: 123, 168–173 (2008)

Int. J. Cancer: 122, 1095–1099 (2008)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.