Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på Jernkontoret, listar tre forskningsprojekt som kan göra stålindustrin mer miljövänlig. Foto: Pia Nordlander/bildN

Tre forskningsprojekt för en grönare stålindustri

Publicerad

Stålindustrin är en av de största utsläpparna av koldioxid i Sverige. Helén Axelsson, energi- och miljödirektör på stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, berättar om tre forskningsprojekt som jobbar mot en grönare stålverksamhet.

Vätgas 

I dagens masugnar används oftast kol för att skapa stål från järnmalm. I ett stort forskningsprojekt i Luleå där SSAB, LKAB och Vattenfall är involverade bygger man en pilotanläggning som ska undersöka ifall vätgas går att använda för den processen istället.  

– Ifall projektet lyckas skulle man kunna eliminera majoriteten av koldioxidutsläppen från stålindustrin, säger Helén Axelsson.  

Istället för koldioxid skulle man då få vanligt vatten som utsläppsprodukt. Men innan forskningen kan bli verklighet måste anläggningen byggas och testas – det kan dröja till 2035 innan metoden skulle kunna börja användas inom industrin. 

Bio-kol 

I ett annat samarbete, mellan Luleå tekniska universitet och Höganäs AB, tittar man istället på potentialen att använda biomassa som alternativ till kolet. Biomassa är en förnybar energikälla som består av organiskt material. Till exempel kan det handla om avfall från jord- och skogsbruk eller vegetabiliska restprodukter från livsmedelsindustrin. 

– Tanken är att man ska försöka utveckla bio-kol, som är kol baserat på biomassa. Just nu pågår forskning där man tittar på vilken teknik man kan använda och vilket typ av bio-kol som fungerar, säger Helén Axelsson. 

Elektricitet 

För att bearbeta stålet efter tillverkning behöver det värmas upp. För en miljövänligare process forskas det på om bränslet som går åt till detta kan vara baserat på klimatvänlig el i framtiden.  

– El är en väldigt viktig miljögörare. Det finns vissa projekt där man börjat titta på ytterligare elektrifiering av ugnar för värmning och värmebehandling, säger Helén Axelsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.