Foto: TT

Tro på livet – och lev längre

Uppdaterad
Publicerad

Om du känner att livet har en mening, förlänger du också livet. Oavsett hur gammal du är, visar ny forskning.

Varför lever vi, men framför allt: varför vill vi leva?

Kan du svara på den frågan så lever du också längre, ironiskt nog.

Forskare vid University of Rochester Medical Center i USA och Carleton University i Kanada följde närmare 7.000 amerikaner i åldrarna 20-75 år.

Vid studiens början hade deltagarna fått förhålla sig till fyra olika påståenden som alla berörde ämnet i fråga, exempelvis: ”En del människor vandrar genom livet utan mål, men jag är inte en av dem” eller ”Ibland känner jag att jag gjort allt som finns att göra i livet”.

14 år senare hade 569 av deltagarna dött, motsvarande nio procent.

Med mål lever du längre

Det visade sig att risken att dö i förtid var klart förhöjd bland dem som inte kände ett mål eller syfte i livet. Även sedan forskarna kunnat konstatera att förklaringen inte var andra faktorer, som deltagarnas humör och relationer.

Det intressanta var, skriver forskarna i Psychological Science, att åldern inte tycks spela någon roll.

– Våra fynd visar att om du har en riktning på livet och övergripande mål för vad du vill uppnå, så lever du längre, säger Patrick Hill vid Carleton University i Kanada.

Exakt hur det går ihop är oklart. Sedan tidigare har forskning visat att en känsla av mening stärker immunsystemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.