• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Förtroende för forskare polariserar svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Högersympatisörer är mer misstänksamma mot forskare jämfört med vänstersympatisörer, enligt en ny studie. Och svenskar är bland de mest polariserade i sitt förtroende för forskare i Europa. Vi ligger tätt efter Tyskland och Italien.

Studien från det amerikanska medieinstitutet Pew Research Center visar att många länder är politiskt polariserade i sin tilltro till forskarvärlden. 57 procent av svenskar som betraktar sig som vänster sade att de har stort förtroende för att forskare gör det som är rätt för deltagargruppen. Bland de som betraktar sig som höger var den siffran 42 procent. 

Storbritannien hade störst polarisering i Europa med en mellanskillnad på 27 procent. Sverige, som hamnade på fjärde plats, låg tätt efter Tyskland och Italien. 

De svenska resultaten kommer från slumpmässiga telefonintervjuer med över 1 500 svenskar från hösten 2019. Studien undersökte även bland annat USA, Kanada, Australien och flera europeiska länder. Där var polariseringen ännu större. 

Högerpopulism 

De jämförde förtroende för forskare bland de som sympatiserade med vad de klassificerade som högerpopulism. Här hamnade Sverigedemokrater högst upp på listan av de med störst misstro till forskarvärlden. 

Bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna sade 34 procent att de hade stort förtroende för forskare jämfört med 53 procent bland de som inte sympatiserade med partiet. Det bekräftas av forskning från Vetenskap och Allmänhet i somras. 

Vi litar mest på forskare 

På det stora hela har svenskar högt förtroende för forskare jämfört med andra länder. Nio av tio litar ändå mycket eller till viss del på att forskare tar bra beslut. Vi litar till exempel mer på forskare än staten, nyhetsmedier och företagsledare.

– Vi såg att människor överlag har högt förtroende för forskare och forskning. Det är intressant eftersom det diskuteras mycket om huruvida människor litar på forskning och expertråd, säger Cary Funk, chef för vetenskap och samhällsforskning på Pew Research Center. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.