Är nationalitet något en person föds till eller något som går att få? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tror du att folk föds till en nationalitet?

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det varit många debatter runtom i världen om vad nationalitet innebär. Nu har forskare hittat ett samband mellan vad en person anser en nationalitet är och dennes syn på invandring.

Vem är egentligen svensk och kan en indier bli en amerikan? Två amerikanska forskare har gått steget längre med frågan: hur påverkar vår syn på nationalitet vår uppfattning om invandring?

Deras senaste studie visar att om man tror att man enbart kan födas till en nationalitet är detta starkt kopplat till att man har en negativ syn på invandring – och vice versa.

Stor enkätundersökning

För att undersöka sambandet mellan synen på nationalitet och attityd gentemot invandring fick cirka 2700 personer i USA och Indien läsa ett scenario och sedan svara på en tillhörande enkät.

Enkäten hade frågor om hur starkt kopplat ett adoptivbarn är till sitt ursprung. Det forskarna alltså har tittat på är om nationalitet uppfattas som något man föds till eller kan bli. Sedan har de tittat på om dessa personer också anser att invandring är ett hot.

Anamma kulturen

Beroende på vilken sida man står på påverkar det om man är negativ respektive positiv gentemot invandring. Alireza Behtoui, professor i sociologi och invandring vid Stockholms universitet, har tittat närmare på studien.

– Det handlar om huruvida majoritetsbefolkningen tror att invandrare så småningom kommer att bli lika dem och anamma kulturella värderingar kontra de som inte tror det. Om ja, så kan invandrarna bli en del av oss annars får det vara, tänker dessa personer, säger han.

Annat debattklimat idag

Alireza Behtoui påpekar studiens resultat kanske hade sett annorlunda ut om den hade genomförts för tjugo år sedan. För att gå rak på sak är det hårdare debattklimat idag än tidigare om vem som till exempel kan anses vara svensk.

– Ett exempel är Tyskland där medborgarskapskraven ändrades för tio år sedan. Förr i tiden var det bara den som var av blod tysk som kunde vara tysk medborgare. Det förändrar i viss mån definitionen av tyskhet, säger han.

Enbart en minoritet

Men en sak som Alireza Behtoui fann extra intressant var att studien visar att andelen som ansåg att nationalitet är något man föds till, var en minoritet både i USA och Indien.

Forskarna bakom studien hoppas att deras observationer kan bidra till förbättrade attityder gentemot immigranter – något som är en viktig aspekt för politiska beslut.

Referens: Nature human behaviour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.