Foto: Scanpix

Tuggande minskar risken för demens

Uppdaterad
Publicerad

Har du ett bländande leende så kan det bli lite bredare nu. I alla fall om det är dina tänder som bländar. En ny svensk studie kopplar förmågan att tugga till minskad risk för demens.

Även i tidigare studier har forskare sett att just tandlöshet tycks påverka våra möjligheter att bevara våra hjärnfunktioner. Teorin är att om du saknar tänder så tuggar du mindre, och det leder till att blodflödet till hjärnan minskar.

Vi blir äldre och äldre idag och i ålderdomen får fler problem med försämrat minne, beslutsfattande och problemlösning. Forskning kring dessa kognitiva funktioner blir alltså ett allt viktigare område – men hittills har man inte kunnat slå fast teorin om tuggfunktionen.

Svenska forskare reder ut frågan

– Det behöver inte bara vara det att tuggandet ökar blodflödet till hjärnan även om det låter rimligt. Man kan jämföra det med konditionsträning som också ger bättre blodcirkulation och därmed bättre kognitiv förmåga. Men det kan också vara så att tandlöshet leder till depression, som i sin tur försämrar hjärnans funktioner, säger professor Mats Trulsson på institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet.

Han har, tillsammans med forskarkollegor från andra delar av Sverige, undersökt 557 slumpvis utvalda svenskar över 77 år och tittat närmare på sambandet mellan tandförluster, tuggfunktion och minskad kognitiv förmåga. Resultatet visade att risken att få problem med minnet, beslutsfattande och problemlösning blev större för de som hade svårt att tugga hård föda, som till exempel ett äpple.

– Vi tycker själva att det här är väldigt spännande. Det är första gången som vi kan slå fast att tuggfunktionen verkligen är kopplad till hjärnans högre funktioner.

Du blir smartare om du kan tugga

Men forskarnas resultat visade också att det inte spelar någon roll om det är dina egna tänder som bländar – det går lika bra att tugga med tandprotes.

– Om du går till tandläkaren och fixar dina problem med tuggförmågan så kan det hjälpa dig till en bättre kognitiv förmåga – som bättre minne och intelligens, säger Mats Trulsson.

Kan det vara så att ju mer man tuggar desto smartare blir man?

– Det kan vara så, även om vår studie inte tar upp den frågan. Men tuggandet har större effekter än vad man kan tro. Det sätter igång magen och matsmältningssystemet och frisätter till exempel serotonin i hjärnan som gör att vi mår bra.

Tuggimmituggande gör dig alert

Det finns också tidigare forskning som visat att tuggummituggande förbättrar minnet, men de studierna är inte tillräckligt väl genomförda för att dra säkra slutsatser ifrån.

– Däremot så har forskare i en stor studie bevisat att det ökar vår aktivitetsgrad och vår uppmärksamhet. Så det kan vara en bra idé att tugga tuggummi när du börjar dåsa till under tentan, säger Mats Trulsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.