Att turista i andra länder kan vara mysigt, men klimatet tar stryk. Foto: Pixabay

Turismens koldioxidutsläpp är fyra gånger större än tidigare beräkningar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har turismens klimatavtryck kartlagts – från flyg till souvenirer. Och resultatet visar att mångmiljardindustrin släpper ut fyra gånger mer koldioxid än tidigare beräkningar.

Den globala turistindustrin spås växa med fyra procent årligen och därmed gå om många andra ekonomiska sektorer. Men hur mycket växthusgaser turismen bidrar med är inte lika väl undersökt.  

Flygets klimatpåverkan har tidigare studerats. Men nu har forskare från University of Sydney kartlagt flera faktorer som ingår i turism, från transport till shopping och mat.

Fyra gånger större påverkan

Det nya sättet att beräkna visar att turismen idag står för åtta procent av världens växthusgaser. Det är fyra gånger mer än tidigare uträkningar. Då har utsläppen beräknats stå för mellan två och en halv till tre procent.

Studien som publicerats i Nature Climate Change visar också att utsläppen har ökat – från 3.9 gigaton koldioxid 2009 till 4.5 gigaton 2013.

Forskarna har i denna studie tagit hänsyn till hela resan – från hemmet till destinationen, produkterna som köpts, mat och dryck, lokala färdmedel och resan hem igen.

Inrikesresor bidrar till mycket utsläpp

Det land som släpper ut mest är USA, följt av Kina, Tyskland och Indien. Inrikesresor står för en majoritet av utsläppen bland dessa länder.

– Det som är viktigt och nytt i den här studien är att man för första gången har jämfört hur mycket pengar man lägger inom turism globalt och hur mycket det motsvarar i utsläpp. Det har vi inte gjort tidigare, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, samt professor i humanekologi vid Lunds universitet, som har läst studien.

Han menar att konsumtionsvanor ser annorlunda ut när vi reser jämfört med när vi stannar hemma. Turister bidrar till ökat matsvinn och väljer att äta kött i högre utsträckning, berättar han. Turister väljer också att åka taxi oftare än att ta kollektivtrafik.

Brister i kartläggning av flyget

Den brist han ser i studien är att enbart flygets koldioxideffekt har beaktats och inte andra utsläpp som flyget bidrar med och som har en mer tidsbegränsad, men ändå kraftig effekt.  

– Flygets bidrag till den globala uppvärmningen är mycket större än bara koldioxid, säger han.

Stefan Gössling har studerat de här frågorna i 20 år och konstaterar att det är den mest omfattande studien som kartlägger turismen klimatavtryck.

– Jag tycker att studiens viktigaste budskap är att turismen inte är bra när det gäller ekoeffektiviteten, det vill säga hur mycket man tjänar jämfört med hur mycket man smutsar ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.