Foto: TT

Turister från zikaområden uppmanas ha skyddat sex

Uppdaterad
Publicerad

Alla resenärer som kommer hem från Miami, Thailand, Brasilien eller andra områden där zikaviruset sprids uppmanas nu att ha skyddat sex i minst två månader efter hemkomst – oavsett om man har några symptom eller inte.

– Har man rest i områdena så ska man ha skyddat sex i två månader och är man gravid ska man ha skyddat sex under hela graviditeten, säger Anders Wallensten biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Män som har haft symptom som talar för zikavirusinfektion ska dessutom ha skyddat sex i sex månader.

Explosionsartad spridning

Än så länge är det få inom Europa som har smittats via sex, det handlar bara om 14 personer, och för att förhindra att de blir fler uppmanas nu alla resenärer från zikaområden att använda kondom när de kommer hem. Och det gäller alltså även om man inte har haft några symptom själv.

Spridningen av zikaviruset har skett explosionsartat över jordens tropiska områden. Viruset finns nu i myggor i 67 länder och 17 länder har rapporterat in fall av allvarliga missbildningar och skador på nervsystemet hos både barn och vuxna.

I Miami i USA har 35 personer smittats av myggor och i Thailand har 97 personer infekterats de senaste tre månaderna. Andra populära turistdestinationer som södra Mexiko, Karibien och Fiji och andra närliggande öar hör också till riskzonerna.

1.300 européer smittade

Zikaviruset kan spridas både via myggor och via sex. Hittills har cirka 1.300 européer smittats under resor i tropikerna, av dem är 66 gravida. EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har ingen statistik över zikarelaterade fosterskador, men känner till en handfull fall inom EU.

– Folk bör vara uppmärksamma. De som har varit i områden där smittspridning har förekommit ska inte vara väldigt oroliga eftersom risken är låg, men de ska vara vaksamma, särskilt gravida kvinnor, säger Denis Colombier, chef för krisberedskap på ECDC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet