Foto: Teckning: SVT

”Tusentals män blir impotenta i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenska män opereras varje år i onödan för prostatacancer. Över hälften av de opererade männen i Sverige har en ofarlig form av prostatacancer, visar forskning.

Med ett enkelt blodprov som tas i armvecket kan man ta reda på om man ligger i riskzonen för prostatacancer. Det här testet kan man ta på vårdcentralen eller till och med köpa på internet.

De senaste 20 åren har användandet av PSA-tester ökat lavinartat, delvis för att det är så enkelt att göra. I nuläget har mer än varannan svensk man mellan 50 och 75 år gjort ett PSA-test. I delar av Sverige, till exempel i Stockholmsområdet, uppges siffran snarare ligga på 75 procent.

Om PSA-testet överskrider ett visst värde tas även cellprover, och om dessa visar på prostatacancer så genomför man vanligtvis en operation. Men den operationen är ingen ofarlig historia.

Impotens och inkontinens

– Själva behandlingen har omfattande biverkningar. Det beror på att man opererar bort hela prostatakörteln. Och den operationen leder till att tre av fyra mister förmågan att genomföra samlag, de mister erektionsförmågan. En av fyra män drabbas dessutom av inkontinens i olika grad, säger Hans-Olov Adami.

Han är en av forskarna bakom en ny stor studie, som gjorts i samarbete mellan svenska och amerikanska forskare. En halv miljon fall av prostatacancer i USA har granskats, och cirka 200.000 fall av prostatacancer i Sverige.

”Över hälften opereras i onödan”

– Väldigt många opereras i onödan. Enligt beräkningar som vi blivit klara med alldeles nyligen är det så att över hälften av de opererade männen i Sverige har en ofarlig form av prostatacancer. De opereras i onödan, och det är förstås tragiskt, säger Hans-Olov Adami.

Den nya studien visar att män som får diagnosen prostatacancer väldigt sällan drabbas av den dödliga formen av prostatacancer. Sedan PSA-testandet började i Sverige 1990 har antalet som fått diagnosen prostatacancer fyrdubblats, och allt fler opereras. Men dödstalen har inte påverkas alls utan ligger kvar på precis samma nivå, cirka 2.500 män dör årligen i Sverige av prostatacancer.

På grund av det omfattande användandet av PSA-testet har antalet upptäckta fall av prostatacancer fördubblats till 10.000 fall om året i Sverige. Prostatacancer är därmed vår vanligaste cancerform.

– Den stora ökningen i diagnoser beror på att man hittar allt fler fall av prostatacancer som man inte hade behövt behandla, eftersom det handlar om en ofarlig cancerform. Vi behöver ha en kritisk diskussion och tänka om när det gäller PSA-testerna, säger Hans-Olov Adami.

”Det här är en pseudo-epidemi”

– Min personliga uppfattning är att det här testet sannolikt gör mer skada än nytta. Jag kallar det för en pseudo-epidemi för att det är ett fall som sjukvården skapat genom att använda PSA-testet. Det stora flertalet av dessa personer som får veta att de har cancer, de har en icke dödlig cancer, en ofarlig cancer. Så de skulle lika gärna kunnat ha levt vidare och dött av andra orsaker utan att någonsin behövt fått veta att de hade cancerceller i sin prostata.

Men Adami får mothugg från Torsten Tullberg, förbundsdirektör vid Prostatacancerförbundet, som försvarar PSA-testet.

-Varje år dör 2.500 personer. Cirka 40 procent av dem skulle  kunna undvikas, det är tusen personer som skulle kunna få ett längre liv. 

-De här nya undersökningarna har gjorts fram till 2008 och just under de senaste åren har det hänt väldigt mycket inom hur man ska diagnostisera PSA-testerna.

Tullberg medger dock att PSA-metoden inte är bra och framhåller att det pågår forskning för att få fram bättre metoder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.