Farao Tutankhamun dog bara 19 år gammal, ungefär 1300 år före Kristus, och hans död har varit föremål för mycket spekulationer inom Egyptologin. Undersökningen av Tutankhamuns mumie har varit lite av ett detektivarbete. Bland de eventuella dödsorsaker man har undersökt finns bland annat förgiftning och deckarklassikern slag med trubbigt föremål mot bakhuvudet.
Men lösningen är betydligt mindre dramatiskt än så. Analysen av Tutankhamuns mumie visade nämligen att han var smittad av malaria. Han led också av klumpfot. Dessa resultat stöds av att man i Tutankhamuns grav hittade många gångkäppar och ett apotek för användning i livet hinsides.
En av de tidigare hypoteserna har varit att Tutankhamun led av gynekomasti, en hormonrubbning som gör att män utvecklar bröst, och som kan orsakas av andra bakomliggande sjukdomar.
Ursprunget till denna teori är att faraoner vid Tutankhamuns tid ofta framställdes som androgyna. Detta menar nu forskarna snarare var ett utslag av den tidens ideal än att det fanns någon underliggande sjukdom som påverkade faraonernas fysik.
Genom DNA-analyser av 11 mumier har man även kunnat fastställa nya släktband som tidigare varit okända. Man har bland annat kunnat identifiera vilka mumier som troligen är Tutankhamuns mor, far och farmor.
Olof af Wåhlberg