Foto: SVT

Två nya skeppsvrak utanför Skeppsholmen

Publicerad

Nu har två ytterligare skeppsvrak hittats mitt i centrala Stockholm. I höst väntas ett stort forskningsprojekt starta där marinarkeologer ska fastställa vrakens egentliga ålder och förhoppningsvis även komma närmare gåtan varför det ligger sjutton skeppsvrak i vattnen i centrala Stockholm.

För ett år sedan upptäckte marinarkeologer flera skeppsvrak i vattnet mellan Skeppsholmen och Kastellholmen i Stockholm. Till en början trodde man att det bara skulle finnas några få vrak men när dykare undersökte platsen mer noggrant visade det sig ligga hela 15 skeppsvrak på botten.

Nu har det som då beskrevs som en skeppskyrkogård fått tillökning. I april i år hittade marinarkeologerna nämligen två ytterligare skeppsvrak.

Skepp lika stora som Vasaskeppet

Av de vrak som hittades först verkade fem av dem en gång ha varit stora örlogsfartyg. Enligt marinarkeologerna kan de till och med ha varit lika stora som Vasa. Med tanke på fartygens konstruktion så tror marinarkeologerna att det kan röra sig om fartyg från 1500- och 1600-talet.

I samband med dykningarna hittade forskarna dessutom en mängd 1600-talsföremål som bevarats inuti vraken–  allt från kanonkulor till olika keramikföremål.

De nyligen funna vraken är däremot lite mer nedbrutna och det är därför svårare att kunna avgöra hur stora skeppen en gång varit. Men marinarkeologerna tror att även dessa vrak är skepp från 1600-talet.

Nu börjar identifieringen

I höst startar nu ett stort projekt för att försöka identifiera de sänkta skeppen. Bland annat ska marinarkeologerna tillverka en 3D-modell av vraken utifrån foton som de samlat på sig under dykningar. Dessutom ska man analysera träprover som tagits från skeppen för att försöka bestämma skeppens verkliga ålder.

Förhoppningen är att man inte bara ska kunna åldersbestämma vraken utan att det även ska kunna ge en glimt om de gamla skeppens historia.

– Vi är nyfikna på att veta varför man har sänkt skeppen. Dessutom vet vi idag väldigt lite om vattnen kring centrala Stockholm så förhoppningsvis kan analyserna av skeppen ge oss mer detaljer. Kanske kan man belysa en del av historien genom dessa skepp, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet.

Mer om skeppsvraken i Vetenskapens världs sommarrepris på måndag 1 augusti, SVT2 kl 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.