Studien visar att personer som var underviktiga när undersökningen startade löpte 34 procent större risk att utveckla demens än de som hade ett normalt BMI. Foto: Jonas Ekströmer/ TT Bild

Undervikt ökar demensrisk

Uppdaterad
Publicerad

Underviktiga personer i medelåldern löper högre risk att utveckla demens. För människor med kraftig övervikt minskar däremot risken att drabbas av demens jämfört med normalviktiga, visar ny forskning.

Studien, som presenteras av två Londonforskare och har publicerats i tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology, omfattar analyser av medicinska journaler från nära två miljoner britter i medelåldern. Resultaten går till stora delar emot tidigare forskning kring demenssjukdomar.

– Det här är ett kontroversiellt resultat, det är vi medvetna om, säger artikelns huvudförfattare, Nawab Qizilbash vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Studien visar att personer som var underviktiga när undersökningen startade — med ett BMI under 20 — löpte 34 procent större risk att utveckla demens än de som hade ett normalt BMI. Ett högt BMI resulterade enligt studien tvärtom i minskad demensrisk.

För de kraftigt överviktiga med ett BMI över 40 var risken att bli dement 29 procent lägre i jämförelse med de ”hälsosamma” BMI-värdena.

Ny syn

Enligt Nawab Qizilbash ska resultatet dock inte tas som intäkt för att övervikt eller fetma är positivt för hälsan.

– Vi vet att fetma och övervikt resulterar i en massa andra sjukdomar. Eftersom fetma och övervikt dessutom är associerat till högre dödlighet är det inte ens säkert att det blir någon nettoeffekt på demens.

Forskarna hoppas nu på en ny syn på problemet och anser att läkare och hälsovårdsmyndigheter behöver tänka om hur man bäst identifierar den som löper hög risk att drabbas av demens.

Ser flera problem

Deborah Gustafson, professor vid SUNY Downstate Medical Center i New York och knuten till Sahlgrenska akademin i Göteborg, ser dock flera problem med den aktuella studien.

– Det finns både metodologiska och andra problem som gör att det inte går att dra den här slutsatsen. Främst har jag problem med hur de har definierat medelåldern. Andra studier visar tvärtom att ett högt BMI är en riskfaktor för demens senare i livet. Slutsatsen blir inte mer rätt bara för att uppgifter från nära två miljoner personer ingår i studien. Det här är knappast sista ordet i det här kontroversiella ämnet, säger hon.

Nawab Qizilbash anser dock att de har på fötterna.

– Det statistiska underlaget i den här studien är robust, säger han.

Fakta: BMI

Så räknar du ut ditt BMI (Body mass index):

Ta din vikt i kilo. Dividera den med din längd i meter upphöjt i två. (Exempel: 80 kg/1,80 x 1,80 = BMI 24,7)

Gränsvärden, i normalfall:

Undervikt: BMI under 18,5

Normalvikt: 18,5—24,9

Övervikt: 25—29,9

Fetma: 30 och över

I den brittiska studien var medelåldern i inledningsskedet 55 år. För äldre personer är BMI-gränserna justerade så att normalvikten ligger mellan 22 och 29. En person i 70-årsåldern som har ett BMI under 22 kan vara ett tecken på undernäring.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.