Nu ska en jättestudie gå på djupet bland hober, dvärgar, alver och orcer. Foto: AP Photo/Warner Bros. Pictures, Mark Pokorny

Unik forskning kring Hobbit-filmerna

Uppdaterad
Publicerad

För vilka är draken Smaug mest läskig? Är Hobbit-trilogin en allegori över Mellanösternkrisen? Nu ska forskare från 46 länder tillsammans göra världens mest omfattande filmpubliksforskning någonsin.

I samband med biopremiären för den sista delen i Peter Jacksons Hobbit-trilogi lanseras nu en enkät som översatts till 30 språk. Enkäten ska besvara hur filmerna, som bygger på en historia av JRR Tolkien, tas emot av tittare över hela världen.

För tio år sedan gjordes en mindre studie på Sagan om ringen-trilogin. Den gången samlades ”bara” 25 000 enkätsvar in. Nu har forskarna bakom den studien återigen sökt hjälp från jordens alla hörn, och ambitionen är att få ännu fler svar.

– I takt med den digitala utvecklingen blir det bara ännu lättare att nå större delen av världen, säger Ingrid Stigsdotter, lektor i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Hon är ansvarig för att samordna den svenska delen av undersökningen.

– Den här enkäten är väldigt spännande, för det är många öppna frågor. Vi kommer att kunna få reda på saker som vi inte alls visste att publiken tyckte och tänkte om Hobbit-filmerna, säger Ingrid Stigsdotter.

Varför är dessa filmer intressanta att studera?

– Fantasy- och äventyrsgenren är otroligt populär, och de här filmerna har blivit internationella fenomen. Det är också praktiskt att det är en trilogi, för det har gjort att vi haft ett antal år på oss att förbereda detta stora projekt.

En sak de vill ta reda på är om tittarna ser något mer än underhållning i filmerna.

– Det finns idéer om att filmerna är en flykt från verkligheten. Många använder också filmerna som en allegori, där de finner budskap i filmerna som har betydelse i vår vardag och det verkliga livet.

Hur detta skiljer sig mellan olika länder var något som kunde skönjas redan i den förra studien, om Sagan om ringen-filmerna.

– Olika tittare tolkar in lokala budskap i filmerna. I vissa länder såg många en parallell mellan Sagan om ringen-filmerna och USA:s involvering i Irak. Det ska bli intressant att se vilka budskap åskådarna hittar i Hobbit-filmerna, säger hon.

Ska hålla på i ett halvår

Enkäten finns tillgänglig sedan den tredje och sista delen i trilogin hade premiär i London förra veckan. Planen är att den ska vara öppen fram till slutet av maj nästa år.

– Sedan kan det hända att de som driver projektet från Wales bestämmer sig för att hålla det öppet längre, om enkätsvaren fortsätter komma in, säger Ingrid Stigsdotter.

Hon säger att det gjorts forskning på filmpublik förr, men inte alls i den här omfattningen.

– Bara härifrån Sverige har vi forskare med som sysslar med mediestudier, litteraturvetare, religionsvetare... Och vi samlar så otroligt många enkätsvar. Det är unikt, säger Ingrid Stigsdotter.

Vad tycker du själv om dessa filmer?

– Personligen tycker jag att det känns märkligt att en så kort berättelse blir uppdelad i en trilogi. Jag kan tycka att formatet inte riktigt passar berättelsen, men jag förstår det marknadsmässiga i det.

Enkäten finns på www.worldhobbitproject.org, och görs oberoende av filmbolaget och regissören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.