Så här kan huden hos de stora tyrannosaurierna ha sett ut. Rekonstruktion av huvudet av Daspletosaurus horneri, en släkting till Tyrannosaurus rex. Foto: Dino Pulerà/TT

Upptäckt: Tyrannosaurus rex saknade fjädrar

Uppdaterad
Publicerad

Tyrannosaurus rex och andra stora rovdinosaurier tycks ha haft samma typ av hud som vanliga reptiler. Huden var täckt av glatta fjäll, inte fjädrar som många antagit. Möjligen kan köttätaren haft fjädrar på huvudet.

Forskarna bakom studien, publicerad i Biology Letters, har analyserat fossila hudavtryck från de stora bestarna, och drar slutsatsen att såväl T. rex som närbesläktade arter inom släktena Albertosaurus, Daspletosaurus, Gorgosaurus och Tarbosaurus saknade fjädrar.

Möjligen kan de ha haft fjädrar på huvudet eller armarna, men inte på själva kroppen.

Hudavtrycken som granskats härrör från en T. rex som hittats i Montana i USA. Det som finns kvar är bitar av huden från nacken, bäckenet och svansen. Allt tyder på att djuret i huvudsak var täckt av typiska reptilfjäll.

LÄS MER: Tyrannosaurus rex var en ömsint älskare

Fjäderklädd föregångare

Forskarna tittade också på hudavtryck från de närbesläktade arterna. Inte heller dessa bär spår efter fjädrar.

Detta gör säkert många besvikna. Fåglarna härstammar från små rovdinosaurier och många av de senare var också fjäderbeklädda. Det har lett till spekulationer om att T. rex kunde ha liknat en jättelik marklevande rovfågel.

I åtminstone ett fall verkar hypotesen ha stämt. En tidig föregångare till tyrannosaurierna, Yutyrannus från Kina, hade av allt att döma fjädrar på kroppen.

LÄS MER: Tyrannosaurus växtätande släkting upptäckt

Forskare: Beror sannolikt på gigantism och klimat

Men Yutyrannus, som levde för 125 miljoner år sedan, fick ingen efterföljare. Drygt 50 miljoner år senare, när Tyrannosaurus, Tarbosaurus, Daspletosaurus och de andra bjässarna levde var fjädrarna borta.

Forskarna tror att orsaken är tyrannosauriernas tilltagande gigantism. Arterna inom familjen tenderade att bli allt större med tiden, tills kulmen nåddes med T. rex som vägde uppemot tio ton.

Att mindre dinosaurier bar fjädrar kan ha att göra med behovet av isolering mot kyligare väder. Men klimatet var mycket varmt för 66 miljoner sedan då T. rex levde. I ett sådant klimat har djur med mycket stor kroppshydda inget behov av päls eller isolerande fjäderdräkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.