Mikroplaster har tidigare hittats i bland annat dricksvatten, bordssalt och skaldjur. Nu har det även hittats i mänsklig avföring. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Upptäckten: Mikroplast i människors avföring

Uppdaterad
Publicerad

Mikroplaster har hittats i mänsklig avföring.

I en pilotstudie vid ett universitet i Wien hittades plast i avföringen hos samtliga åtta testpersoner, skriver National Geographic.

– Jag är inte särskilt förvånad, säger Therese Carlsson, doktorand vid Göteborgs universitet, till SVT Nyheter.

I studien deltog tre män och fem kvinnor från åtta europeiska länder. Deltagarna förde dagbok över vilket matintag de hade under en vecka, för att sedan lämna avföringsprov. Samtliga prov gav positiva utslag, skriver National Geographic.

Deltagarnas avföring testades mot tio olika typer av plast. Forskarna hittade nio av plasterna i avföringen. I genomsnitt innehöll proverna 20 plastpartiklar med ett omfång på mellan 50 och 500 mikrometer.

”Finns nästan överallt”

Mikroplaster har tidigare hittats i bland annat dricksvatten, bordssalt och skaldjur. För Therese Carlsson, som i första hand undersökt mikroplaster i miljöprover, kommer upptäckten inte som någon chock.

– Plast finns nästan överallt och vi vet att vi får i oss plast, både via mat och via dryck. Det är ganska logiskt att det också följer med ut, säger Therese Carlsson.

Deltagarnas dagböcker visade exempel på vilka potentiella källor som skulle kunna ligga till grund för upptäckten. Alla deltagare hade ätit mat som tidigare hade varit inslagen i plast, och deltagarna hade även druckit vatten från PET-flaskor.

Kan ha negativ påverkan

Bör man som konsument på något vis vara rädd eller orolig?

– Vi vet att människors magar är ganska bra på att hantera partiklar, men när det kommer till plast vet vi väldigt lite. Däremot vet vi att många kemikalier som finns i plastprodukter kan påverka människors hälsa negativt. Det här blir ytterligare en anledning till varför vi behöver se över vilken slags plast vi använder, säger Therese Carlsson.

Både forskarna bakom pilottestet och Therese Carlsson menar att studien är alldeles för liten för att dra några direkta slutsatser om varifrån mikroplasterna kommer – eller vilka risker de innebär.

– Plasten är en så stor del av vår vardag och det behöver inte vara dåligt. Det är ett bra material, men det finns olika sorters användningsområden och olika sorters plaster. Det är svårt att vara en medveten konsument, säger Therese Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.