Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet och lär dig mer om världens äldsta papyrusdokument och hur konstgjorda sjöar användes för att forsla sten till pyramidbygget. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Uråldriga papyrusdokument visar: Så byggdes pyramiderna

Uppdaterad
Publicerad

När arkeologerna grävde fram 4 500 år gamla dokument vid Röda havets strand, hittades de enda förstahandstexterna om hur Cheopspyramiden byggdes.
– Forntida kalkyler på papyrus redogör för vad faraons arbetare fick, säger egyptologen Mark Lehner i SVT:s Vetenskapens värld.

De unika papyrusdokumenten hittades i Wadi al-Jarf i Egypten 2013, när arkeologerna undersökte lämningar från en forntida hamnstad. De är skrivna av förmannen Merer, som ansvarade för att skeppa vit kalksten de 15 kilometerna från stenbrotten i Tura till pyramidbygget i Giza. 

Möten och brödleveranser

Nu har man kunnat se att i dokumenten finns information om datum och tider för leveranser, men också om möten med tjänstemän och beställningar av bröd till besättningen.

– Dokumenten ger en känsla av aktivitet i hela Egypten, där andra gör liknande anteckningar. Det gör att vi får en bättre bild av den tiden, säger egyptologiprofessor Salima Ikram i Vetenskapens värld.

Se hur egyptierna transporterade kalksten till bygget av Cheopspyramiden i klippet ovan.

Vill du veta mer om hur Cheopspyramiden byggdes, se programmet Cheopspyramidens gåtor i Vetenskapens värld måndag 28 oktober i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer