Vad var det egentligen som drev arbetarna till att delta i pyramidbygget för 4 500 år sedan? Spela klippet för att se mer. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Välnärda och avlönade säsongsarbetare byggde pyramiderna

Uppdaterad
Publicerad

Forskningen idag visar en mer nyanserad bild av vilka som byggde pyramiderna. De var inte slavar utan välnärda och avlönade arbetare. Forskare anser att de som deltog i bygget till stor del var säsongsarbetare och bönder, som under perioden när Nilen svämmade över kunde arbeta med det enorma byggprojektet.

År 2 500 f.kr hade Nildeltat en befolkningsmängd på drygt en miljon och av dem arbetade tiotusentals med pyramiderna. Spela klippet ovan för att se hur arbetarna hade det på pyramidbygget. 

Vill du veta mer om hur Cheopspyramiden byggdes, se programmet Cheopspyramidens gåtor i Vetenskapens värld måndag 28 oktober i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.