Tillväxthormon gör laxen större. (arkivbild) Foto: Rick Bowner/TT

USA godkänner superlax

Uppdaterad
Publicerad

USA har godkänt en genmodifierad lax som växer dubbelt så snabbt som vanlig lax. Men miljögrupper protesterar och befarar att den nya superlaxen hotar miljön.

Den nya laxen har en gen från kungslax, som finns i Stillahavet, medan genens startsekvens — som bestämmer när genen ska varaaktiv — kommer från fisken tånglake.

Överproducerar tillväxthormon

På så sätt har företagetAquaBounty fått en lax — AquaAdvantage — som överproducerar etttillväxthormon som får den att växa dubbelt så snabbt som vanligatlantlax.

Efter nästan 20 års arbete konstaterar nu denamerikanska livsmedelsmyndigheten FDA att den nya laxen är ett likasäkert och nyttigt livsmedel som vanlig lax.

Bara genmodifierade honor

Godkännandet kommerdock med en rad förbehåll.

Exempelvis är det bara honor som ärgenmodifierade. Laxarna har också en triploid kromosomuppsättning.Den har alltså tre kopior av varje kromosom, i stället för två, föratt förhindra att den korsar sig med vild lax.

Äggen kläcks i Panama

Dessutom måste äggenproduceras i Kanada, för att sedan transporteras till en anläggningi bergen i Panama där äggen kläcks och där laxarna får växa tillsig.

Myndigheten har också utvärderat eventuell miljöpåverkan ochdrar slutsatsen att den nya laxen inte riskerar att påverka miljönnegativt.

En rad miljögrupper har dock protesterat mot godkännandetoch kräver att den nya laxen förses med en märkning där det tydligtframgår att den är genmodifierad, något som myndigheten intekräver.

Hårdare krav i Europa

I Europa är dock kraven på märkning hårdare.

Inom EU måstealla livsmedel som består av, innehåller, eller har framställts medhjälp av genteknik märkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.