Tillväxthormon gör laxen större. (arkivbild) Foto: Rick Bowner/TT

USA godkänner superlax

Uppdaterad
Publicerad

USA har godkänt en genmodifierad lax som växer dubbelt så snabbt som vanlig lax. Men miljögrupper protesterar och befarar att den nya superlaxen hotar miljön.

Den nya laxen har en gen från kungslax, som finns i Stilla havet, medan genens startsekvens — som bestämmer när genen ska vara aktiv — kommer från fisken tånglake.

Överproducerar tillväxthormon

På så sätt har företaget AquaBounty fått en lax — AquaAdvantage — som överproducerar ett tillväxthormon som får den att växa dubbelt så snabbt som vanlig atlantlax.

Efter nästan 20 års arbete konstaterar nu den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA att den nya laxen är ett lika säkert och nyttigt livsmedel som vanlig lax.

Bara genmodifierade honor

Godkännandet kommer dock med en rad förbehåll.

Exempelvis är det bara honor som är genmodifierade. Laxarna har också en triploid kromosomuppsättning. Den har alltså tre kopior av varje kromosom, i stället för två, för att förhindra att den korsar sig med vild lax.

Äggen kläcks i Panama

Dessutom måste äggen produceras i Kanada, för att sedan transporteras till en anläggning i bergen i Panama där äggen kläcks och där laxarna får växa till sig.

Myndigheten har också utvärderat eventuell miljöpåverkan och drar slutsatsen att den nya laxen inte riskerar att påverka miljön negativt.

En rad miljögrupper har dock protesterat mot godkännandet och kräver att den nya laxen förses med en märkning där det tydligt framgår att den är genmodifierad, något som myndigheten inte kräver.

Hårdare krav i Europa

I Europa är dock kraven på märkning hårdare.

Inom EU måste alla livsmedel som består av, innehåller, eller har framställts med hjälp av genteknik märkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.