Allt fler drabbas av gonorré. Nu kan det finnas ett nytt botemedel. Foto: TT

Vaccin mot hjärnhinneinflammation kan skydda mot gonorré

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om att hitta ett botemedel mot gonorré har fått nytt hopp. Det kan vara så att vaccinet mot hjärnhinneinflammation också kan skydda mot obotliga utbrott av könsjukdomen.

Fler än 78 miljoner människor drabbas av gonorré varje år och flest infektioner sker hos personer under 25 år. I förra veckan rapporterade SVT Nyheter om en ny form av ”supergonorré”, som WHO varnar för, och könssjukdomen fortsätter att öka.

Nu kan det dock finnas nytt hopp om att hitta ett botemedel mot könssjukdomen i form av vaccinet mot hjärnhinneinflammation, det skriver The Guardian.

LÄS MER: Stor ökning av gonorré

Enligt en ny studie som publicerats i The Lancet har vaccinet som vanligtvis används som skydd mot hjärnhinneinflammation också visat tecken på att ge skydd mot gonorré. Det är första gången någonsin som ett vaccin visar tecken på att skydda mot könsjukdomen.

30 procent lägre risk

Efter ett utbrott av en hjärnhinneinflammationsepidemi på Nya Zealand i början av 2000-talet skedde en massvaccination av omkring en miljon människor. Här tog studien vid universitetet i Auckland sin början.

Vaccinet som användes, MeNZB, var designat att skydda mot meningokockbakterier av grupp B-infektioner, vilket är orsaken till den mest allvarliga formen av hjärnhinneinflammation som kan leda till dödsfall.

LÄS MER: Syfilis och gonorré ökar

Under de efterkommande åren kunde forskare se färre utbrott av gonorré bland dem som hade vaccinerats mot hjärnhinneinflammmation. Undersökningen genomfördes med omkring 14.000 personer mellan åldrarna 15-30 vilka diagnostiserats med gonorré och även ansetts lämpliga för MeNZB-vaccinet.

Resultaten visade att personer som vaccinerats löpte 30 procent lägre risk att utveckla gonorré.

Samma bakteriefamilj

Även om gonorré och hjärnhinneinflammation är två väldigt olika sjukdomar orsakas båda av bakterier inom samma familj. Bakterierna delar stora likheter i sin genetiska kod, något som kan ge en förklaring till varför vaccinet mot hjärnhinneinflammation också har viss effekt på gonorré.

LÄS MER: Nytt kondomregn ska minska könssjukdomar

Just nu tillverkas inte längre MeNZB-vaccinet, men det arbetas med att ta fram ett nytt liknande vaccin som enligt Helen Petousis-Harris, forskningsledaren av undersökningen, tror kommer att finnas tillgängligt i flera länder.

Helen Petousis-Harris menar att det behövs en snabb översikt av de aktuella vaccin som finns mot hjärnhinneinflammation för att se om de kan ge något skydd även mot gonorré. Trots att vaccinet inte skyddar till 100 procent kan det vara väldigt användbart, säger hon till The Guardian.

Gonorré allt vanligare

Gonorré har ökat stadigt sedan några år tillbaka och det finns en risk att sjukdomen kommer bli obotlig i framtiden. Därför ger den nya studiens resultat välkommet hopp om en annan utveckling.

Däremot är vaccinet mot hjärnhinneinflammation inte något som ger ett fullständigt skydd, de personer som vaccinerades kan forfarande drabbas av gonorré även om det finns en mindre risk för det.

LÄS MER: Gonorré riskerar att bli obotlig

Gonorré

  • Gonorré är en könsjukdom som årligen ökar i Sverige. Förra året anmäldes 4,5 procent fler fall än året innan. Hittills har i år 1.778 fall av gonorré rapporterats.  
  • Sjukdomen överförs genom oskyddat samlag, vaginalt, oralt och analt. Infektion kan också ske i ögat.  
  • Symptomen kan vara svåra att upptäcka, många har gonorré utan att veta om det. Men vanliga symptom kan innebära att det svider när du kissar, flytningar från penisen, slidan eller analöppningen. Det kan också göra ont i pungen och kvinnor kan få mellanblödningar. Även ögonen kan bli röda och svullna.  
  • Gonorré kan leda till utomhavandeskap och försvåra chanserna att bli befruktad.  
  • Gonorré är i Sverige vanligast i åldrarna 20-34 bland kvinnor och i åldrarna 20-44 bland män.  
  • Flest gonorréfall rapporterades 2016 från de tre storstadsregionerna Stockholms län, Västra Götaland och Skåne.  
  • Gonorré ingår i smittskyddslagen vilket innebär att du måste testa dig om du tror att du är smittad.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.