Foto: Scanpix

Valnötter bra för spermiekvaliteten

Uppdaterad
Publicerad

Att äta ett par nävar valnötter om dagen är bra för spermiehälsan, visar en ny studie.

Spermiernas form, rörelseförmåga och livskraft förbättrades hos män som lade till valnötter till sin diet i över tolv veckor, visar forskningen från UCLA Fielding School of Public Health.

Studien har publicerats i Biology of Reproduction och forskarna misstänker att det är den så kallade alfa-linolensyran från omega-3-familjen som är nyckeln till den förbättrade spermiekvaliteten.

Alfa-linolensyra återfinns även i rapsolja, linfröolja och sojaolja.

Enligt studien hjälper alltså valnötsdieten spermieproduktionen, men om det i sin tur hjälper mannens fertilitet kan inte forskarna svara på ännu.

Nästa steg i forskningen är att följa par som har svårt att få barn på grund av mannens dåliga sädkvalitet och tillsätta valnötter till dieten – först då kan man se om en diet rik på den hjärnformade nöten bättrar på oddsen för befruktning.

117 män mellan 21 och 35 år deltog i studien. Hälften av dem fick äta 75 gram valnötter varje dag i tolv veckor.  

–Vi såg en signifikant förbättring i spermakvalitet i gruppen som fick äta valnötter, säger huvudförfattaren till studien, professor Wendie Robbins, till BBC.

Forskarna såg en förbättring i spermiekoncentrationen, livskraften, rörelseförmågan, formen och kromosomavvikelserna hos spermierna.

Infertilitet hos män kan bland annat bero på dålig spermieproduktion, att spermierna rör sig dåligt eller att transporten av dem är satt ur spel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.