Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till professorn – så skulle läkemedel mot depression även kunna användas mot covid-19. Foto: SVT/Storyblocks

Vanliga läkemedel kan skydda mot att dö i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

De antidepressiva läkemedlen SSRI kan ge ett oväntat skydd mot att insjukna svårt i covid-19, visar en ny studie. Upptäckten kan leda till nya läkemedel mot covid i framtiden.

I en ny amerikansk studie har forskare tittat på drygt 83 000 covid-patienter. Av dessa åt drygt 3000 personer SSRI-preparat. Forskarna kunde se att av de patienter som hade ätit en viss typ av SSRI som kallas fluoxetin hade 28 procent minskad risk för att dö, än de patienter som inte ätit den medicinen. Av de som hade medicinerats med alla typer av SSRI så var den minskade dödligheten åtta procent.  

– Man kan se att dessa mediciner har en antiinflammatorisk effekt. Och vi vet att covid-19 är en sjukdom där man har sett en korrelation mellan inflammation och svårighetsgrad i sjukdomen, säger Ali Mirazimi, professor i laboratoriemedicin vid Karolinska institutet som har läst studien.  

Behövs mer forskning 

Det här sambandet har forskare tidigare kunnat se i andra mindre kliniska studier. Men det här är en av de större studier där man tittar retrospektivt på den data som finns.  

– Resultaten är uppmuntrande. Det är viktigt att hitta så många nya alternativ som möjligt för att behandla alla möjliga tillstånd. En medicin kanske inte fungerar eller tolereras av alla. Data från patientjournaler ger oss möjlighet att snabbt hitta redan existerande mediciner som kan användas för att behandla covid-19 eller andra sjukdomar, säger Tomiko Oskotsky, medicinforskare vid University of California i ett pressmeddelande. 

Men det behövs ändå mer forskning, anser Ali Mirazimi.  

– Om det ska användas som en medicin mot covid-19 så är det svårt att dra en slutsats från just den här studien eftersom dessa patienter har gått med den här medicinen en längre tid och sedan har de exponerats för viruset. Om du ska behandla en patient för covid-19 så måste du behandla en patient efter de har fått viruset. Så det krävs större kliniska studier för att kunna dra slutsatser. Men det är lovande och man måste givetvis forska vidare.

Finns många fördelar med SSRI-preparat 

Ali Mizarimi menar också att det är en fördel att just läkemedel som SSRI-preparat visat goda effekter.  

– Det är intressant och lovande eftersom det finns fördelar med sådana typer av läkemedel. För det första är de redan godkända och används i dag så man vet mycket om biverkningar. Dessutom är de väldigt billiga eftersom de har använts väldigt länge. Så de kan lättare användas i låginkomstländer som inte kunnat vaccinera så många i sin population. Det är styrkan i den typen av läkemedel.  

Studien publicerades i tidskriften Jama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Vetenskap
Mer Nyheter