En europeisk konferens pågår i Göteborg om hudallergier där man bland annat tar upp den forskning som pågår för att hitta alternativ till djurförsök.
Bedömningen är att omkring 20 procent av befolkningen i Västeuropa lider av kontaktallergi och eksem. Att förutsäga vilka ämnen som kan vara farliga är dock inte alltid så enkelt.
– Det finns ämnen som i sig inte är allergena utan kanske aktiveras genom oxidering eller metaboliseras i huden och blir då allergiframkallande, säger professor Ann-Therese Karlberg vid Göteborgs universitet.
Människor kommer mer och mer i kontakt med olika preparat och det är viktigt att förbättra metoderna för att kunna förutsäga varför vissa ämnen orsakar allergi.
– Från unga år använder man allt mer hudnära produkter. Förr var det framför allt äldre damer som färgade håret för att det börjat bli grått. Nu färgar unga människor håret hela tiden och byter färg och det går allt längre ner i åldrarna. Peeling är en annan sak som vi luras att göra – huden är ju en del av kroppens försvar och skalar vi av en del släpper vi in fler ämnen, säger Ann-Therese Karlberg.
Bengt Nordin/TT
Fakta: Hudallergi
Allergiska åkommor kan indelas i två huvudgrupper, snabba och långsamma överkänslighetsreaktioner.
Till den förra gruppen räknas bland annat hösnuva och födoämnesallergier.
Den långsamma överkänslighetsreaktionen tar sig uttryck i kontakteksem ? hudförändringar sprider sig på de ställen där kontakt har skett med det allergiframkallande ämnet.
Källa: Nationalencyklopedin