Foto: SVT

Var femte väderprognos var fel

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik som SMHI tagit fram för SVT visar att var femte dygnsprognos slog fel under sommarmånaderna.

Vädret har inte blivit riktigt så bra som många av oss hoppats i sommar. Och att det inte finns något dåligt väder – bara dåliga kläder har också varit en klen tröst. För planerade man klädsel efter väderprognoserna i sommar så blev också det ofta en besvikelse.

”Jag häpnar över er oförmåga som ofta handlar om att inte ens kunna förutsäga nästkommande dags väder. Jag föreslår att ni börjar varje Tv sändning med att be om ursäkt för ett dåligt jobb”.

När det är dåliga somrar får SVT:s meteorologer fler arga mejl och kritik från upprörda tittare som försökt planera sina dagar efter prognoserna.

”Lägg ner. Prognoserna ni lämnar har ju inte en siffra rätt. Att försöka planera något efter Era prognoser är ju i princip omöjligt det börjar likna sabotageverksamhet mer än väderprognoser, stryk programpunkten ”vädret”. Tack för ordet.”

– Det är svårare under ostadiga somrar att göra bra prognoser jämfört med om vi till exempel hade en varm sommar med stora högtrycksområden som drar in, säger Pererik Åberg, meteorolog SVT.

Ska stämma till 85 procent

Underlaget till SVT:s prognoser kommer från SMHI och utifrån dem tolkar och ritar meteorologerna sina kartor som vi sen ser i nyheterna. Målet för SMHI är att 85 procent av de förutsagda prognoserna ska stämma, alltså bara en av sju dygnsprognoser får vara fel. Men under sommaren har så många som var femte dygnsprognos varit fel.

– Sommarmånaderna är jättesvåra. Det vi har mest fel på är nederbörden och det är skurarna som är problemet på somrarna. Vi kan se att det kommer skurar i ett område men det är svårt att se exakt var skurarna kommer komma, säger Mats Johansson på SMHI.

Temperatur, vind och molnighet har stämt bättre överens med verkligheten. Statistiken bygger på SMHI:s prognosindex som mäts på ett 150-tal platser i Sverige. Molnighet beräknas utifrån 25 mätstationer från norr till söder.

SMHI är inte nöjda

– Det är klart att vi vill bli bättre. Men tittar man på samma värde för helåret så når vi faktiskt nästan 83 procent. Vi har också inlett ett samarbete med Norge för att bli ännu bättre, säger Mats Johansson.

Jämfört med de två senaste årens somrar så har träffsäkerheten varken blivit bättre eller sämre, men om man jämför prognoserna över hela året så ser statistiken hittills i år något bättre ut – 82,8 procent jämfört med 82,5 för 2011 och 2010. Men det är fortfarande ganska långt ifrån målet på 85 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.