Tandemaljens förfader? Foto: Wikimedia Commons (CC3.0)/Nobu Tamura

Vår tandemalj kommer från fiskfjäll

Uppdaterad
Publicerad

Har du någonsin funderat över hur våra tänder fått sin kristallhårda yta? Svaret hittas hos våra tidiga fjälliga förfäder, enligt ny svensk forskning.

Tandemalj är det hårdaste materialet ivåra kroppar, och enligt den nya studien från Uppsala universitet,kan det bero på hur detta speciella material först uppstod.

Spred sig tilll tänderna

Forskarteamet har kombinerat studier av fiskfossil med ny genteknikoch hävdar i en artikel som nu publiceras i tidskriften Nature atttandemaljen ursprungligen täckte fjällen hos primitiva fiskar fördrygt 400 miljoner år sedan. Ungefär som som ett slags yttre pansarskelett. Därifrånska den ha spridit sig även till huvudet, för att sedan intatänderna i munnen.

Fossil av primitiva fiskar från omkring 400miljoner år, bland annat Psarolepis romeri, sedan visar att emaljhos dessa djur endast fanns på fjällen på kroppen, och att alltsåtänderna helt saknade emalj.

Forskarna menar att det är ett bevisför att emaljen ”koloniserade” tänderna sist.

Tandemaljen har påverkat livet på land

Det som hände sedanär att den emalj som tidigare täckte kroppen försvann innanryggradsdjuren började kravla upp ur vattnet och upp på land, ochatt emaljen därefter endast fanns kvar som ett skydd på tänderna:

 –I själva verket visar det sig att våra tänder är en sista refug,naturreservat för en hotad vävnad som har försvunnit från resten avkroppen och som ursprungligen uppkom här någonstans för att detskyddade mot skrapsår och liknande, säger Per Ahlberg, som ärprofessor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet,och som lett forskningsarbetet.

Per Ahlberg menar att det är mycketsannolikt att utvecklingen skulle blivit helt annorlunda utanuppkomsten av tandemalj:

 – Hur skulle världens ekologi se ut? Dåskulle det inte finnas några landryggdjur som äter gräs, eftersomdet skulle vara för påfrestande och leda till förslitningsskador. Så det finns mycket som vi kan göra tack vare en vävnad som egentligen inte ens hör hemma på tänderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.