Foto: Staffan Löwstedt/TT Bild

Våra fördomar uppstår i hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Våra fördomar uppstår i hjärnan. Ny forskning ökar vår förståelse för hur människor blir främlingsfientliga.

Tidigare studier visar att vi kan förknippa rädsla med människor som har en annan hudfärg än vi själva. Nu har forskare vid Karolinska institutet visat hur denna partiskhet uppstår i hjärnan.

– Det är första gången vi mäter hjärnaktiviteten i samband med att den inlärningen sker, säger Tanaz Molapour, doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

Vita och svarta ansikten

I studien ingick 20 vita försökspersoner som fick se bilder på två svarta och två vita ansikten. Samtidigt som de fick se ett vitt och ett svart ansikte fick de en mild stöt, en obehaglig upplevelse. Därefter visades ansiktena igen utan att en stöt skickades för att visa att de egentligen var ofarliga.

Två dagar senare fick försökspersoner passa bollar till bilder på svarta och vita ansikten de inte sett tidigare. Vid båda delarna av experimentet mättes deras reaktioner av obehag i form av hjärnaktivitet. De som reagerat kraftigare på svarta ansikten under första dagen passade också bollen mindre till svarta ansikten andra dagen.

– På gruppnivå försökte försökspersonerna passa lika många gånger till både vita och svarta ansikten. Men på individnivå såg vi skillnader, säger Tanaz Molapour.

Hur våra fördomar skapas

Studien ökar vår förståelse för hur våra fördomar mot sociala och etniska grupper kan skapas.

– Det hjälper oss att förstå grundläggande mekanismer kring hur fördomar och partiskhet uppstår. Det handlar inte bara om etniska grupper, även om vi har tittat på det, utan mer allmänt om hur vi delar in människor grupper och hur det påverkar våra beteenden mot dem, säger Tanaz Molapour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.