Varför alla kroppens celler har samma mål

Uppdaterad
Publicerad

I kroppen finns tusen miljarder celler. Men hur klarar alla dessa celler av att samarbeta? En ny studie visar nu att det är det starka släktskapet som cellerna har fått genom att alla komma från samma cell som får dem att vilja dra åt samma håll.

Våra kroppar består av en himla massa olika typer av celler. Men alla jobbar tillsammans för att en så komplicerad organism som människan ska fungera.

– Att evolutionen har lett fram till så komplicerade varelser är häftigt med tanke på att celler inte nödvändigtvis vill samarbeta, säger David Queller, en av forskarna bakom studien.

Det finns en enorm mängd encelliga djur som bara är egoister och tänker på sig själv. Men de amerikanska forskarna ville ta reda på varför celler bildar team och hur de klarar av att hålla sams.

Undersökte amöbor

Man sökte svaret hos amöbor, encelliga djur som större delen av livet lever på egen hand, men som måste klumpa ihop sig med andra amöbor för att kunna fortplanta sig. Man ville se hur samarbetet såg ut i dessa snigelliknande amöba-klumpar.

Först tittade man på en samling amöbor som var relativt obesläktade med varandra. Här visade det sig att även om det förekom samarbete så fanns det alltid ”snyltare” som inte bidrog med något bra till gruppen.

Snyltare förstör samarbete

Dessa snyltare tog näring från amöba-kollektivet. I experimentet som forskarna gjorde i labbet tog till slut snyltarna över och hela samarbetet föll samman.

Då jämförde man det experimentet med ett andra experiment där man lät amöbor som alla kom från samma cell bo ihop. Här gick samarbetet mycket bättre. Till och med när man odlade fram amöbor som alla var kloner av samma snyltaramöba fungerade samarbetet.

Nära släktskap gynnar samarbete

Resultaten visar att det är det extremt nära släktskapet som får samarbetet att fungera. Forskarna menar att det här även är förklaringen till varför cellerna hos flercelliga djur samarbetar för att bara några enstaka celler ska få chansen att fortplanta sig.

– Att alla celler kommer från en enda cell, det befruktade ägget, är den flaskhals som gör samarbete möjligt eftersom det extremt nära släktskapet mellan cellerna får dem att vilja samarbeta, säger David Queller.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Science.

Nils Pejryd

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.